Здравен медиатор започна работа в Община Ценово

6
Преди да кандидатства за длъжността, Георги Георгиев е работил като личен асистент
Преди да кандидатства за длъжността, Георги Георгиев е работил като личен асистент

Георги Георгиев е първият здравен медиатор, който започна работа в община Ценово.

Другият одобрен специалист от Русенска област ще обслужва община Бяла. Двамата успешно преминаха четиринадесетдневно специализирано обучение в Медицинския университет в София и получиха сертификати за подготовката си. „През последните четири години редовно кандидатствахме пред Министерството на финансите за отпускане на щатна бройка. Искането ни най-накрая получи положителен отговор и вече дейността е делегирана от държавата към бюджета на общината за 2019 г.“, сподели Ваня Игнатова - зам.-кмет на община Ценово.

Многобройни са ангажиментите на Георги като здравен медиатор. Той ще представлява живата връзка и ще гради мостове между общинската администрация и държавните институции с уязвимите групи. Според официалната статистика компактно ромско население живее в три населени места от общината – в Ценово, Долна Студена и Караманово. Броят на хората, които се определят като представители на малцинствени групи са близо 800 души в цялата община.

„Независимо че държавата полага немалко грижи за интеграция на ромите и за повишаване на здравната им култура, много по-добре е „свой човек“ да представи програмите. Трябва да помагаме и съдействаме на хората пред институциите“, разказва Георги. Той е роден и израснал в Караманово. Завършил е средно образование в Свищов в гимназия с природо-математически профил. От няколко години живее на семейни начала и има две деца. Преди да кандидатства за длъжността той е работил като личен асистент.

Здравните медиатори от цялата страна са обединени в национална мрежа. По този начин те описват случаите, по които работят и могат да потърсят консултации за заплетени ситуации. „Много важна е работата на терен и да можеш да убедиш хората от малцинствените групи, да им говориш така, че да ти повярват“, споделя младият мъж. Една от първите задачи на здравния медиатор е да се запознае с общопрактикуващите лекари и с ръководствата на учебните заведения. Въпрос от изключителна важност е да се подготви регистър на децата в общината и редовното следене на имунизационния им календар и задължителните профилактични прегледи. Здравните медиатори ще поддържат активна връзка и при необходимост ще търсят съдействието на Българската асоциация по семейно планиране и на Факултета по обществено здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари