Здравен абсурд: Психично болен мъж е настанен в районно управление вместо в болница

0
5 часа медици и полицаи обикалят София, защото никоя психиатрия не иска да го приеме
5 часа медици и полицаи обикалят София, защото никоя психиатрия не иска да го приеме Видео: NOVA

Психично болен е бил настанен в районно полицейско управление, вместо в болница.

31-годишният мъж е изпотрошил дома си и входа, в който живее. Поради инцидента медици и полицаи са обикаляли София в продължение 5 часа. Причината е, че нито една болница не го е приела за лечение.

Той е буйствал доколкото разбрах и трябваше да го караме в ЦПЗ-то, където обаче се оказа, че няма места” разказва Лъчезар Хаджикостов – лекар в Спешна помощ, предава NOVA.

Съседите на мъжът първоначално чули крясъци и шумове от апартамента му. След това той излязъл и изпотрошил стъклата в самия вход.

Някой викаше и крещеше и чупеше. Аз излязох до стълбите и като чух колко е страшно се прибрах. Някой викаше по някого, но другия не отговаряше, може да има и някакъв вътрешен проблем във себе си”, споделя Любка Златарева.

Дузина полицаи все пак са успели да усмирят мъжа. След като линейката е започнала да обикаля болниците, общо 6 здравни заведения са отказали да приемат болния.

 „Снощи се случи нещо, което се случва от повече от една година. Екип на спешна помощ и няколко екипа на полицията от дневната смяна забележете бяха ангажирани с този пациент пет часа. Няма как да го пуснем на улицата, този човек е опасен за себе си и за околните” казва началникът - смяна в Спешна помощ  Делян Георгиев.

Управителят на Центъра за психично здраве, София - Емил Грашнов, съобщи, че са били върнати общо 2-ма души, заради липсата на места. Поради тази причина накрая мъжът е изпратен в районно управление. Д-р Георгиев уточни, че на мъжът няма как да бъде започната терапия тъй като „районните управления на полицията не са болнични заведения”.

Здравното министерство разпореди спешна проверка по случая.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари