Завръщат ли се "глупавите" телефони?

9
Все повече хора се отказват от лъскавите и умни телефони и се връщат към простата класика
Все повече хора се отказват от лъскавите и умни телефони и се връщат към простата класика

Все повече хора се отказват от лъскавите и умни телефони и се връщат към простата класика

На 3 април 1973 година Мартин Купър, инженер, работещ за американската компания "Моторола", провежда телефонно обаждане, което поставя началото на нова ера за човечеството, предава БНР. Той звъни на Джоел Енгел, изследовател в конкурентна фирма, и му казва, че се обажда от мобилен телефон.

"За да демонстрирам как работи клетъчния телефон, си извадих тефтера с телефонни номера - така получавате представа за какви примитивни времена говорим. Набрах колегата ми и удивителното е, че той отговори. И му казах, че се обаждам от истински, клетъчен, портативен телефон."

Петдесет години по-късно три четвърти от населението на Земята има мобилен телефон, по данни на ООН. В самата технология няма особена разлика от първото обаждане насам. Телефонът превръща гласа ни в електрически сигнал, който поражда радио вълна. Тя праща гласа до кула, а кулата до човека, на когото се обаждате. Обръщането на процеса позволява на човека в другия край на линията да чуе какво му казвате.

"Първият истински мобилен телефон струва към четири хиляди долара, когато е пуснат в продажба, днес това са близо десет хиляди паунда. Батерията му издържала трийсет минути, а се е зареждал за десет часа."

Омръзна ли ви постоянно да сте залепени за смартфона си? Безкрайното, безмислено и затъпяващо скролване? Непрестанното дрънчене на съобщения и напрежението да сте свързани със света денонощно? Копнеете ли за доброто старо време, когато телефоните бяха само за обаждания, пращане на съобщения и инцидентна игра на "Змия"? Не сте сами. В последните няколко години все повече хора се отказват от лъскавите и умни телефони и се връщат към простата класика или глупавите телефони, както гальовно ги наричат.

Хосе Брионес от американския щат Колорадо е един от тези анархисти, зарязал смартфона, за да опрости живота си. Когато му се слуша музика си пуска компакт диск, вместо стрийминг платформа. За да отиде някъде, принтира указанията за маршрута или прибягва до позабравената практика да помоли непознат да го упъти.

"Струва ми се, че хората са забравили, че сме живели и без смартфони. Те са разработени съвсем скоро, а светът си е съществувал и преди тях."

Статистиката сочи, че хората прекарват средно по седем часа на ден пред екран, като увеличението годишно е с 50 минути от 2013 година насам. Хората, които искат да си върнат времето и вниманието, имат по-дълбок и пълноценен живот, те премахват стреса в живота си, причинен от пристрастяващите смартфони, пълни с видео игри и постове в социалните мрежи, смята Брионес. И не е сам в желанието си да върне към аналоговия свят. Дори модерира страница, посветена на т.нар. глупави телефони, която вече има над 17 хиляди членове.

"Все повече хора на всякаква възраст започват да преосмислят начина, по който смартфонът и изобщо технологиите ги ангажират. Така че не съм единствен, всеки ден разговарям с приятели и роднини, които го осъзнават."

Последователите на тази ретро революция отчитат по-малко психическо напрежение и по-голямо спокойствие в ежедневнието, както и повече време за общуване с близки и приятели. Бащата на мобилния телефон, Мартин Купър също е на мнение, че „срастването“ със смарт устройството е изключително вредно за умственото и дори физическото здраве.

"Потресен съм като видя някой да пресича улицата и да си гледа в телефона, това е пълна лудост за мен. Хората със смартфони прекалено много се взират в тях и животът им се върти около тях. Но аз имам вяра в човечеството, че ще намери решение."

През 2022 г. близо 80% от всички продадени обикновени телефони са в Близкия Изток, Африка и Индия. Пропорцията обаче започва да се променя, тъй като повече американци също се завръщат към тези устройства. Причините са желание за намаляване на прекараното време пред екраните на различни устройства и опасения за здравето. Мартин Купър също не е очарован от дизайна на новите устройства.

"Смятам, че днешните мобилни телефони и смартфони не са никак удачни в много отношения, но най-вече дизайна. Все едно да вземете парче пластмаса и стъкло и да го сложите до извитата си глава. Трябва да го държите с ръка в много неудобно положение."

Дори представителите на поколението Z търсят начини да ограничат своето време пред многобройните, заобикалящи ги екрани и се обръщат към глупавите телефони. Според експертите поколението Z чувства умора от различните екрани и намира в ретро, минималистичните устройства начин да се справи с проблема. Нещо повече, обикновените мобилни телефони са много по-евтини и достъпни, както изтъква популярната тик-ток потребителка Сами Палацоло.

"Като студентка съм вманиачена, вече излизам само с телефона с капаче. Първата причина са снимките, стават точно както се чувстваш като купонясваш - размазани, не на фокус, без позиране. Другото е цената, ако го изгубиш, не те е яд."

Прогнозите са, че през следващите 5 години, пазарът на "глупави" телефони може да достигне 5% от общия. Вече има и компании, които разработват и предлагат подобни устройства, които са насочени към хората, търсещи по-голяма свобода от устройствата и предпочитат минимализма. Въпреки това никой не очаква те да заменят смартфоните, но е напълно възможно да си извоюват постоянна и атрактивна ниша на пазара.

"Още сме в самото начало на революцията на клетъчните телефони. Ще елиминираме бедността, защото ставаме по-продуктивни с телефоните си, ще елиминиране много болести, образователната ни система ще бъде осъвременена. И клетъчният телефон ще е неразделна част от това светло бъдеще."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Ами, даааа...
    НОКИА 3110 е най-великия от "простите"!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари