Заведоха колективен иск срещу фирма за бързи кредити

0
Фирмата за бързи кредити има над 60 офиса в цялата страна
Фирмата за бързи кредити има над 60 офиса в цялата страна

Колективен иск бе заведен срещу фирма за бързи кредити в Хасково.

Причината е съмнения за нерегламентирани клаузи в договорите между клиентите и фирмата, както и нередности в общите условия. В това число влиза начисляване на нерегламентирани неустойки при подписване на договора, пише haskovo.net.

"По този начин се надхвърлят 50% оскъпяване на кредита", смята адвокат Тодор Ташев, който е защитник на един от потърпевшите потребители на фирмата. Той поясни, че според Закона за кредитните институции оскъпяването на годишна база не може да е повече от 50%. По думите му при някои потребители месечната ставка стигала до 70%.

Гражданското дело е заведено от Комисията за защита на потребителите, към което се присъедини и Асоциация активни потребители.

Днес в Окръжния съд в Хасково се проведе първото и единствено заседание по делото. В началото на процеса двете юристконсултки на фирмата поискаха делото да бъде прекратено, тъй като вече една от спорните клаузи е променена през 2017 година. Съдия Милена Дечева обаче отказа да спре производството.

Двете защитнички на фирмата настояха пред Темида да бъде отхвърлен предявения от КЗП колективен иск като аргументите ще бъдат представени в писмен вид.

Адвокат Ташев и колегата му от държавната контролна служба пледираха клаузите на фирмата да бъдат обявени за неравноправни и съответно за нищожни. Ако съдът ги обяви за нищожни потърпевшите от тази зловредна практика могат да се ползват от решението и при погасяване на дълга, да не връщат тези суми, поясни адвокат Ташев. Могат да заведат и граждански дела. Решението на съда в Хасково трябва да стане ясно до 18 април 2019 г.

Фирмата за бързи кредити има над 60 офиса в цялата страна като спорните клаузи са от 2014 година до момента.

Източник: haskovo.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари