Завърши изграждането на два нови центъра за социални услуги в Русе

0
За нуждите на двата центъра е изграден външен асансьор, с цел осигуряване на достъпна среда за лицата с увреждания
За нуждите на двата центъра е изграден външен асансьор, с цел осигуряване на достъпна среда за лицата с увреждания Снимка: Община Русе

Днес официално бе прерязана лентата на обновените сгради

На 06.02.2019 г. стартира реализацията на проект „Осигуряване на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания /съгласно Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността/ на територията на Община Русе: - един център за грижа за лица с психични разстройства; - един център за грижа за лица с различни форми на деменция“, съгласно подписан административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-5.002-0025-C01. Проектът се реализира по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ в рамките на приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Дейностите по проекта се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съгласно подписан административен договор между Община Русе и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Чрез реализиране на дейностите по изграждане, ремонт, обзавеждане и оборудване, Община Русе осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура. 

Община Русе реализира дейностите по проекта в съществуваща сграда на закрития Дом за деца лишени от родителска грижа „Св. Димитър Басарбовски“ - гр. Русе, с адрес: гр. Русе, ж.к. „Възраждане“, ул. „Доростол“ №108.

С реализация на проектните дейности е осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на Община Русе, допринасяща за предоставяне на нови качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора с психични разстройства и деменция.

Осигурена е съответната инфраструктура за реализиране на социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания съгласно Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, като са създадени:

- един център за грижа за лица с психични разстройства на територията на Община Русе, с капацитет 15 лица;

- един център за грижа за лица с различни форми на деменция на територията на Община Русе, с капацитет 15 лица.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 150 900,00 лв., от които 1 125 000,00 лв. безвъзмездна финансова помощ и 25 900,00 лв. собствен принос на Община Русе.

За целите на дългосрочната грижа в двата центъра са обособени спални помещения, като всяка от стаите дава възможност за пребиваване на до 2 лица едновременно за психичните разстройства и до 3 лица с деменция. Към спалните помещения са обособени и самостоятелни санитарни възли.

Помещенията за групови дейности осигурят възможност за провеждане на занимания (свободни дейности и занимания подпомагани от персонала).

Обособени са и отделни кухненски боксове към трапезариите, оборудвани с необходимата техника за приготвяне на храна при домашни условия.

Обзавеждането и оборудването на всички помещения осигурява условия близки до домашната среда, като е съобразено с функционалните изисквания, дадени като насоки по проектното предложение.

За нуждите на двата центъра е изграден външен асансьор, с цел осигуряване на достъпна среда за лицата с увреждания. Облагородено е дворното място, като са създадени условия за почивка и отдих, а също и занимания на открито.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари