Завърнаха се и последните ни полярници от Антарктида

0
В тази експедиция бяха извършени много неща, които за пръв път се правят, предполагам не само за нашата станция, заяви инж.Йорданов
В тази експедиция бяха извършени много неща, които за пръв път се правят, предполагам не само за нашата станция, заяви инж.Йорданов Видео: БГНЕС

В тази експедиция бяха извършени много неща, които за пръв път се правят, предполагам не само за нашата станция.

Това заяви при завръщането на последните полярници инж. Йордан Йорданов, ръководител на българската станция в Антарктида, предаде репортер на БГНЕС.

“Затворихме базата. Тези дни се затваря и още една съседна база - испанската. Районът вече е зазимен тотално”, обясни той.

От няколко седмици вече се усещала значителна промяна във времето.

“Десетина дни преди да тръгнем имаше една свирепа буря, каквато доста рядко там сме преживявали. С вятър около 140 км в час. При нас нямаше много поражения, защото бяхме взели мерки. Времето вече отива към една хубава есен и една здрава зима”, разказа той.

Инж. Йорданов разказа, че под 6-7 метра сняг, хора от екипа са успели да извадят, въоръжени само с една пароструйка, над 4 тона нафта, която е стояла там от пет години и е била реална заплаха за замърсяване на района, защото варелите стареят и изгниват.

“Момчетата успяха да направят един истински подвиг, изкопаха пещери, канали и да извадят тези варели от земята под снега. Това беше нещо уникално. Никъде не съм срещал нещо подобно да е извършвано”, разказа командирът на базата.

Паралелно с това е вървяла и стандартната поддръжка на базата. Има построено ново съоръжение - галпон. Това е склад, в който ще се държат шейните, маниту-то (товарачна машина), надуваемите лодки "Зодиак“.

“Екипът беше превъзходен. За пръв път имахме едни млади момчета, здрави мъже, които дадоха съвсем друг облик на експедицията. Стана прекрасно”, обясни инж. Йорданов.

Според него българската база е в добро състояние, по отношение на техниката, съоръженията и сградата.

“Основната цел през следващата година ще бъде да се реализират научните проекти. Техническите неща, които трябва да се извършват, са стандартни, познати са на хората, защото те са с опит, така че няма да има проблеми”, допълни той.

По думите му почти в същия състав екипът ще се върне обратно на о. Ливингстън.

“Не съм видял човек, който като отиде там и след това да не се върне втори път”, разказа инж. Йорданов, който е участвал вече в 14 експедиции до ледения континент. За времето, което прекарва на Антарктида, инж. Йорданов разказа, че за него това са 4 месеца, които прекарва с приятели и реализира много неща, а в емоционално отношение Антарктида за него е нещо много силно и цитира проф. Христо Пимпирев, за когото южният полюс е “бялата любовница”.
 

Инж. Йорданов разказа и, че се усещат климатичните промени. Това се вижда по повишаването в честотата на валежите и акумулирането на снега. Един от геолозите Камен Бонев разказа, че по време на последната експедиция трима геолози са били на базата.

Те са извършили сериозни проучвания за полезни изкопаеми, събиране на фосили и изучаване на непроучени части на остров Ливингтстън. Това е само началото от голям проект, който ще тече през следващите няколко години.

Палеонтологът Дочо Дочев разказа, че на полуостров Баерс, който е част от о. Ливингстън, са били проведени палеонтоложки изследвания с цел събиране на вкаменелости (фосили).

От там са събрани различни типове амунити - специфични главоноги, безгръбначни, измрели преди 70 млн. години.

С тяхна помощ може да се определи и възрастта на скалите на острова.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари