Заупокойна света литургия в Троянския манастир за 10-годишнината от кончината на патриарх Максим

0
Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше начело на Българската православна църква 41 години
Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше начело на Българската православна църква 41 години Снимка: Българска патриаршия

Патриарх Максим почина на 98-годишна възраст и беше начело на Българската православна църква 41 години

Днес в Троянския манастир "Успение Богородично" бе отбелязана 10-годишнина от кончината на Негово светейшество българския патриарх Максим. Поводът събра архиереите на Българската православна църква, ведно с игумена на Троянския манастир епископ Сионий, които отслужиха Света литургия и панихида до гроба.

Патриарх Максим е погребан в църквата на Троянската света обител, близо до чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Обръщение към присъстващите от името на Негово светейшество Неофит, патриарх български, прочете Ловчанският митрополит Гавриил. В текста за Максим се казва: „Заветът му към нас бе да пазим светостта и единство на БПЦ. Единство, което той успя да удържи в условията и враждебност и безпрецедентен натиск. Наш свещен дълг е да пазим в църквата паметта за него и да подражаваме на примера му.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 година на 98-годишна възраст, като беше начело на Българската православна църква 41 години.

Роден е като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 година в село Орешак. Основно и прогимназиално образование получава в родното си село. От 1929 година учи в Софийската духовна семинария, която завършва в 1935 година. На следната година става певец и деловодител на църквата „Успение Богородично“ в Русе, като остава на поста до 30 април 1938 година. През септември същата година започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет. По време на ваканциите си е певец, библиотекар и проповедник в Троянския манастир. Участва в изборите за Ловчански митрополит и на 20 ноември 1960 година е канонически утвърден за такъв. От 4 юли 1971 година до кончината си е български патриарх и софийски митрополит

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари