Затягат контрола върху качеството на въздуха в Русе

0
Резултатите от пробите и анализа на въздуха в Русе през последните дни ще станат ясни през следващата седмица
Резултатите от пробите и анализа на въздуха в Русе през последните дни ще станат ясни през следващата седмица

Разработен е план за измервания на качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на територията на Русе в кварталите „Възраждане”, „Здравец-Изток” и централна градска част и са набелязани допълнителни мерки по време на проведена в Министерството на околната среда и водите среща, съобщиха от РИОСВ.

Срещата се е състояла по инициатива на Министъра на околната среда и водите и е водена от зам.-министър Красимир Живков с участието на депутати от русенски избирателен район, председателя на Парламентарната комисия по транспорт и екология, директора на РИОСВ-Русе, директора на Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ и специалисти от МОСВ и ИАОС.

Допълнителните измервания на 27 показатели се извършват в ранните и късните часове на денонощието с преносим газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС.

Взето е решение от 23 септември да се позиционира допълнителен стационарен пункт за измерване на КАВ в района на Източна промишлена зона на град Русе. Периодично ще бъдат публикувани резултатите от направените измервания.

По настояване на депутатите, е взето решение на интернет страницата на инспекцията да се публикуват доклади от собствените периодични измервания на източниците на емисии на предприятията, извършващи дейност на територията на Източна промишлена зона.

Междувременно в ранните часове на 19 септември на горещата телефонна линия са постъпили нови 15 сигнала за неприятни миризми от източните и централни части на град Русе.

При проверките е установено, че сигналите са достоверни. В предприятие от Източна промишлена зона на град Русе са извършени допълнителни измервания с мобилна станция за емисионен контрол.

Като неоснователни са отчетени 5 постъпили сигнали на горещата линия за неприятни миризми на 18 септември срещу оператори от Източна промишлена зона и бившия Комбинат за тежко машиностроене.

В периода на постъпване на сигналите, експерти на инспекцията са извършвали контролни проверки в тези райони и са обективизирали неоснователността на сигналите. Експертите на РИОСВ-Русе и Регионална лаборатория – Русе изразяват готовност по местоживеене да извършват обходи при постъпване на сигнали за неприятни миризми.

Резултатите от непрекъснатите 24-часови измервания с Мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух /КАВ/, разположена в района на Източна промишлена зона на град Русе, в периода 17-19 септември 2015 г. не са показали превишения на измерените 8 показатели съгласно нормите, заложени в наредбите за качество на атмосферния въздух.

Проверени са моментни периодични измервания, три пъти в денонощието, с портативен газанализатор, в кварталите „Възраждане” и „Здравец-Изток” на 27 показателя от групите – въглеводороди, хлорирани въглеводороди, неорганични газове и др. специфични органични съединения.

От РИОСВ отчитат, че газанализаторът измерва моментни стойности, които дават индикативна картина за вида на веществата в атмосферния въздух. Индикирано е наличието на метилмеркаптан, дихлорметан, диметиламин и метан.

Изпитано е съдържание на летливи органични съединения в атмосферния въздух.

Извършени са пробонабирания в четири пункта на град Русе. Пробите от първото пробонабиране в пункт АИС „Възраждане” от 17 септември 2015 г. са разработени по хроматографски метод.

Резултатите от изпитванията са под границите на количествено определяне на метода за изследваните 15 показатели. Извършени са пробонабирания и на 18 и 19 септември 2015 г. Резултатите ще станат ясни през следващата седмица.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари