Затварят "Монтюпе" принудително с полиция

4
"Монтюпе" подозират замерванията като  "тенденционно оклеветяване на едно промишлено предприятие"
"Монтюпе" подозират замерванията като "тенденционно оклеветяване на едно промишлено предприятие"

Затварянето на инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти на френската "Монтюпе" край Русе ще се пломбира принудително.

Това съобщиха от районната екоинспекция. Процедурата ще се изпълни със съдействието на областния управител Стефко Бурджиев днес, а ако заводът откаже достъп на екоинспекторите, ще бъде повикана полицията, обясниха от екоинспекцията.

"Представители на „Монтюпе” отказват да приемат официално заповедта за спиране на част от производството", каза директорът на Районната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) Лилия Атанасова.

Административната мярка обаче ще се приложи и ще важи дотогава, докато дейността на дружеството не започне да съответства на изискванията на комплексното разрешително, издадено преди време от екоминистерството.

„Заповедта може да се обжалва в двуседмичен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе. Но съгласно Администативно-процесуалния кодекс обжалването не спира изпълнението й", поясни Атанасова.

Вчера в дунавския град се понесе слух, че за затварянето ще идва и екоминистър Ивелина Василева.

От министерството обаче казаха пред „Труд”, че такова посещение не е предвидено в програмата й.

До принудителната мярка се стигна след залповото обгазяване на Русе на 14 и 15 септември т.г. Замерванията на мобилната станция на РИОСВ откри, че един от източниците за изпусканите вредни емисии във въздуха е "Монтюпе".

Останалите замърсители в източната промишлена зона на града още не са изяснени.

Още на 14 септември русенци организираха масов протест в града заради нетърпимата миризма, начело на който крачеха деца с противогази.

От дружеството категорично отричат за замърсяването и оценяват замерванията като "тенденционно оклеветяване на едно промишлено предприятие".

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари