Затварят балканския път на бежанците?

0
Премиерът остана разочарован след като ЕС не реши нищо окончателно за проблема с мигрантите
Премиерът остана разочарован след като ЕС не реши нищо окончателно за проблема с мигрантите Видео: Нова телевизия

Среща на европейските лидери във Виена по идея на австрийския канцлер -  темата беше бежанската криза. Има ли общи европейски решения и какво поиска нашата страна в лицето на премиера Бойко Борисов?

"Какво би станало, ако 200-300 хиляди души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? Тогава се мобилизираме цялата нация, отиваме на границата и се пазим като при ордите на Атила навремето”, заяви Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Мълчанието бе това, което разочарова българския премиер вчера, защото той очакваше категорични решения от Европейския съюз. Такива очаква и унгарският премиер Виктор Орбан, който е най-големият критик на бежанската вълна.

Тъй като България и Унгария са сред страните, които най-често бежанците избират, за да стигнат до Западна Европа, Борисов и Орбан са и най-заинтересовани Европа да каже категорично какво се случва с бежанците оттук нататък.

Вчерашната среща на европейските лидери във Виена беше сравнително ясна и единна. Те се разбраха, че бежанци повече няма да преминават през Балканския път. Това обаче трябва да се случи с помощта на Турция и без да се прекрачва споразумението, сключено с южната ни съседка.

Искането на Турция от своя страна е нейните граждани да пътуват без визи към Западна Европа. През октомври Европа трябва да вземе решение по отношение на този въпрос.

Междувременно Виктор Орбан поиска изграждането на огромен бежански град в Либия и премахването на военното ембарго над страната, за да може голяма част от нелегалните мигранти, които биха влезнали от Северна Африка към Европа, да останат там, а след това да бъдат разпределени по родните места. Конкретни действия засега не са решени, но европейските лидери са съгласни да говорят и по-нататък по тази тема. Най-вероятно това ще стане през октомври. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари