Затварят Автогара „Запад“ във Велико Търново

0
Престава да функционира поради нерентабилност, заяви управителката на „Пътнически превози“
Престава да функционира поради нерентабилност, заяви управителката на „Пътнически превози“ Снимка: „Пътнически превози“

Престава да функционира поради нерентабилност, заяви управителката на „Пътнически превози“

От 1 май т. г. АвтогараЗапад“ във Велико Търново престава да функционира, преустановява се продажбата на билети, даване на информация, а автобуси няма да могат да влизат в имота.

За решението управителката на „Пътнически превози“ Ивелина Гайдарова е уведомила кмета Даниел Панов в разговор още през февруари. На 1 април е изпратила и официално писмо, пише вестник "Борба".

Изпратени са уведомления и до всички превозвачи, използващи автогарови услуги.

Сградата на автогарата, със статут на временна постройка, е направена от Общината по време на строителството на Южния пътен възел, когато е спряна от експлоатация Автогара „Юг“, за да има къде да се обслужват пътниците. След това със заповед е предоставена на „Пътнически превози“ АД за ползване. Тя обаче се намира върху частен терени заедно със секторите от близо 4 дка. „От тогава до днес всички разходи по поддържането и ремонтите на сградата, почистване на терена, заплати на персонал, са изключително за наша сметка, без да сме получавали каквито и да е субсидии от Общината или държавата. И понеже стана изключително трудно, от 1 май фирмата преустановява тази дейност. Предложили сме, ако Общината е социално ангажирана, да посредничи други частни фирми да я вземат от нас под наем автогарата и да я развиват“, коментира Ивелина Гайдарова.

КАТО ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ ТЯ ПОСОЧВА НЕРЕНТАБИЛНОСТТА.

„ИЗДРЪЖКАТА НА АВТОГАРАТА НА ПРАКТИКА Е ОТ КОМИСИОННАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА СЕКТОРНО ПРАВО ОТ 1 ЛВ. НА ЧАС ПРЕСТОЙ.

Въпреки символичната цена част от превозвачите бягат и спират едва ли не където им видят очите, за да не плащат. Освен това спират в града на различни места и хората предпочитат да се качат там, където им е удобно. Отделно, пътници лично са ми се оплаквали, че в автобуса им се карат, когато купуват билети от касата. Комисионните и те не са много, заради съкращение на редица междуселищни линии, особено по време на ковида, които така и не се възстановиха. От тогава нещата дръпнаха много назад. Все пак през годините сме правили ремонти – изградихме тоалетна, асфалтирахме част от секторите.

След като през 2017 г. спуснаха изискване, че всяка автогара трябва да има категоризация, тогава направихме стая за майката, медицински пункт за първа помощ, осигурихме интернет. „Пътнически превози“ се издържа от превоз на работници и екскурзии. Осъзнавам, че автогарата има нужда от модернизация, но аз отказвам да влагам повече средства от други дейности за автогарата“, категорична е Ивелина Гайдарова.

Към днешна дата АвтогараЗапад“ обслужва всички направления, без София – Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ЗАКРИВАЙ
    Закривайте и копината поради нерентабилност. И без това останаха само вмирисани пенсионери, мангасари и малолетни наркомани и курвета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари