Застрашени ли са евросредствата за България?

1
ЕП откри редица злоупотреби
ЕП откри редица злоупотреби Снимка: Кадър от bgonair.bg

Съмнения за редица нарушения при усвояването на средства по европейските фондове у нас са открили евродепутатите от делегацията на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Според данните до момента нарушения има по проекти в различни сфери, сред които са и проекти за ремонт на пътища, пише bgonair.bg.

Въпреки отчетените злоупотреби с усвояването на европейски средства по обществени поръчки, европейските средства за страната ни не са застрашени. Това стана ясно след проверката на евроделегацията у нас. 

"Важното е да се очертаят основните сфери на проблеми, защо е имало такива злоупотреби, какви мерки са били предприети, защо няма наказуемост. Основно инфраструктурни проекти и какви са предвидените от тук нататък форми на действие, за да може да се противодейства. Оказва, че слабото звено е в съдебната система и в прокуратурата", заяви евродепутатът Цветелина Пенкова. 

"Ние не сме полицаи, ние не сме прокурори, или разследващи. Нашата задача е да покажем, че системата работи", посочи София ИН’Т Велт от Европейския парламент. 

Европейските депутати дадоха и конкретни примери за злоупотребите с евросредства в България. 

"Ако нормалната цена е 30 млн., понякога средствата са европейски и има трима участници, и подават оферта 80,90 и 110 млн. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30, 40, 50%", заяви евродепутатът от ЕНП Томаш Здечовски. 

Подобни факти многократно са споменавани в одитите на Европейската комисия. Заради злоупотребите с европейски средства страната ни вече връща милиони на Европейската комисия, какъвто е случая с изграждането на къщите за гости за над 200 млн. лв., от които страната ни трябва да възстанови още над 28 млн. евро. 

"Средствата, които са били неправомерно използвани от ЕС са били върнати в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране и изземване. Така че в крайна сметка след като тези процедури бъдат завършени, тези хора са предадени на НАП и средствата ще бъдат предадени там", посочи депутатът от ЕНП Андрей Новаков.  

България е внесла до този момент 105 сигнала за злоупотреби до Европейската прокуратура. Фактите и данните от проверката ще бъдат описани в подробен доклад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    oooh
    Да ви сера на съюза отгоре, от 15 години въртите една и съща плоча и само грабите ! Уж сме крадливи, уж сме корумпирани, ама не ни изключвате от тъпия ви бардак, май нещо не е баш така, както го приказват ! БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС за наше добро !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари