Заснеха филм за Десислава Иванчева

1
Режисьорката Дима Пройкова планира да изпрати лентата на редица кинофестивали​
Режисьорката Дима Пройкова планира да изпрати лентата на редица кинофестивали​ Снимка: БГНЕС / архив

Режисьорката Дима Пройкова планира да изпрати лентата на редица кинофестивали​

Съдебната сага с бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева се превърна във филм! Режисьорката Дима Пройкова планира да изпрати лентата по редица кинофестивали, включително и до този в Кан. Това разказа сама тя по време на предпремиерата на филма, предаде "България Днес".

Лентата разказва за човешката страна на случилото се с ексуправничката на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова след вкарването им в Сливенския затвор за корупция. Иванчева е осъдена на 6 г. решетки, а Петрова - на 5 г., заради подкуп от строителен предприемач.

Усещането на близките им е, че двете са сготвени заради политиката си срещу презастрояването на квартала. Мнението на сподвижниците им е, че акцията е постановка, а съдебният процес е нагласен (виж карето - бел. авт.). Това провокира и режисьорката да направи филма. "Аз съм еколог и тяхната кауза ми е присърце. Надявам се да видят филма по света и да разберат", казва Дима Пройкова.

Преди броени дни тя прави предпремиера на творбата си в столичен киносалон. На нея идват много приближени до Иванчева и Петрова. Главните герои са най-близките им - синът на Десислава Валентин-Александър и майка ѝ Любка, както и съпругът на Петрова - Ясен. Всеки от тях влиза във филма, но водещата роля е поверена на 2-годишното дете на Иванчева. То е заченато инвитро от донор след години неуспешни опити на Десислава да стане майка. Затова предпочита да даде живот, макар и да е самотна майка.

След вкарването ѝ в затвора през ноември 2022 г. за изпълнение на присъдата грижите за малкото момченце са поверени на възрастната майка на екскметицата. На баба Любка ѝ се налага да се превърне в майка за внука си. Именно за отсъствието на майката е първата част на филма. Житейската драма е представена чрез две писма.

Първото е от Десислава до сина ѝ. В него като приказна фея му обяснява защо я няма. Разказва се за царството, наречено "Младост", където Деси се грижела да има детски градинки и т.н. Е, в един момент обаче в колата ѝ се появило гърне с жълтици, а стражът Гешгамен ги пратил с Биляна в сливенските кули. "Пропуснах първите ти крачки, първото ти зъбче, но обещавам да съм до теб за първия училищен звънец", се казва в писмото на Десислава до детето ѝ. Трогателният момент просълзява цялата зала.

Второто писмо е от Биляна до майка ѝ Даринка. Възрастната жена е с деменция и лежи изпочупена, когато полицаите идват в дома им, за да вкарат заместничката в панделата. Когато състоянието на Даринка се влошава, от затвора и прокуратурата отказват да пуснат Биляна да се сбогува с нея. Така възрастната жена умира, а на дъщеря ѝ е позволено да отиде на погребението.

"Всеки ден се обвинявам, че се влоши заради мен", признава Петрова в писмото до майка си. Споделя още, че копнее да може да я прегърне още един път жива. Въпреки мъката е благодарна, че някога родителката ѝ я е научила на градинарство. Това ѝ е помогнало много, когато трябвало да копае градинката в Сливенския затвор. Оказва се, че и Иванчева, и Петрова искат прошка, че заради присъдата не могат да бъдат със сина си и с майка си.

Приказното представяне на двете писма се редува с реални кадри от съдебните зали и документалната изложба за случая "Младост". "Филмът е направен без спонсори, а участниците играят безвъзмездно. В интернет вече се върти трейлърът, но тепърва ще го популяризираме. Ще се опитаме да го представим на международни фестивали", разказва режисьорката Дима.

Тя уточнява, че филмът е озвучен на английски език и е с български субтитри, за да се приеме по-добре в чужбина. Единственият проблем е, че лентата е 27 минути, а в Кан например може да се участва с късометражен (до 15 мин.) и дългометражен (над 60 мин.) филм. Сега пред Пройкова стои дилемата дали да скъси лентата, или да участва например на паралелен фестивал в Кан, където приемат и среднометражни филми.

Искат да ги разпитат в комисията за Нотариуса

Да бъдат изслушани Иванчева и Петрова във временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Затова настояват приближените им от "Зелен Младост".

Искането идва, след като по казуса с частния клуб на сочения за брокер в съдебната система постоянно излизат имена на магистрати. Част от тях съвпадат със съдии, прокурори и следователи, работили по процеса и разследването "Младост". Дали е имало натиск над магистрати и изтъргувано ли е крайното решение по делото с участието на разстреляния Божанов - депутатите тепърва ще решат дали да установяват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    до 1
    Гешефтурата отдавна се разтури, а ти още вярваш на герберастките опорки. Пуснах една сълза за теб от мъка.
  • -6
    1

    Хайде сега..от крадла..майка-героиня?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари