Засилване на сътрудничеството между Русе и Гюргево

2
Областният управител на Русе: Настоящият мост трудно се справя с непрекъснато увеличаващия се трафик
Областният управител на Русе: Настоящият мост трудно се справя с непрекъснато увеличаващия се трафик Снимка: Областна администрация - Русе

Областният управител на Русе: Настоящият мост трудно се справя с непрекъснато увеличаващия се трафик

Двустранните отношения между България и Румъния, както и засилването на сътрудничеството между Русе и Гюргево обсъдиха областният управител Данаил Ковачев и посланикът ни в северната ни съседка Н. Пр. Радко Влайков. Фокусът на разговорите беше поставен върху възможностите за подобряване на транспортната свързаност и развитието на туризма. Като основен приоритет Ковачев постави изграждането на втори мост над река Дунав в района на Русе – Гюргево.

„Настоящият мост трудно се справя с непрекъснато увеличаващия се трафик. Да не забравяме, че той има само по една лента в двете посоки, което също от своя страна създава предпоставки за забавяне на придвижването по него“, коментира областният управител. Ковачев посочи, че е необходимо да се построи ново съоръжение, адекватно на нарасналия пътникопоток и стокообмен.

„Това е наистина значим въпрос за двете правителства и бързото разрешаване на проблема касае не само жителите на Русе и Гюргево, а и бизнеса на редица фирми в Европейския съюз и извън него“, допълни Ковачев. Според него редовният кабинет е дал ясен сигнал, че мостът при Русе – Гюргево е сред първостепенните задачи, които трябва да се реализират от настоящото правителство в областта на транспортната политика.

От своя страна Н. Пр. Радко Влайков увери Ковачев, че има различни възможности за финансиране на новото мостово съоръжение, като България и Румъния ще подготвят общ проект, с който ще кандидатстват по съвместната програма на ЕС и НАТО за военна мобилност. Посланикът ни отбеляза още, че българската страна полага максимални усилия за възобновяване на фериботната връзка между Русе и Гюргево. Според него тя може да поеме не малка част от трафика по Дунав мост и да върне натоварването му на нивата отпреди войната в Украйна.

Колкото до туризма, беше отбелязано, че България е най-популярната дестинация за мини почивки /до 4 дни/ заради морето, следвана от Испания. По думите на Ковачев е необходимо да се помисли за разработването на туристически пакети, които да са по-комбинативни и да предоставят възможност за посещение на повече места в различни области на страната.

„Това би трябвало да доведе и до по-пълно и богато преживяване от страна на съответния потребител, което допълнително ще го насърчи за предприемане на подобна инициатива“, каза Ковачев. Той бе категоричен, че е необходимо да се развият и по-атрактивни възможности за туризъм, като велотуризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Посланик
    Едва го изтърпях този олигофрен. Ген. Наско да си го прибира и изобщо да не го пуска в Румъния, че ще го усетят какъв е и ще развалим постигнатото до сега.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари