Засилено полицейско присъствие по пътищата

1
Екипите ще бъдат разположени на територията на цялата страна
Екипите ще бъдат разположени на територията на цялата страна Видео: БНТ

Засилено полицейско присъствие на местата с концентрация на пътни инциденти в тъмната част на денонощието.

Екипите ще бъдат разположени на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР, цитиран от БНТ.

След три катастрофи с четири пострадали деца само за два дни, отново се заговори за мерки и светлоотразители. Ако говорим за случая от снощи на бул. "Никола Вапцаров" в София обаче, едва ли това би спасило децата. Шофьорът казва, че ги е видял, но разстоянието е било недостатъчно, за да успее да спре и спаси децата.

Днес никой не коментира защо на такъв булевард е възможно да има подобно прекъсване на оградата, което да позволява внезапното излизане на пешеходци.

От МВР отново отчетоха, че жертвите на пътя се увеличават, вместо да намаляват и заради зимата пак вадят повече пътни полицаи на пътя.

От тази вечер повече полицаи ще има и на местата с концентрация на катастрофи в цялата страна.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР:" Целият ръководен състав, включително на ниво директори на областни дирекции ще си направят анализ и те ще излязат да видят пряко как се изпълняват тези места, защото тази лудост по нашите пътища трябва да спре".

От началото на годината тежките катастрофи у нас са над 6400, загинали са около 600 души, ранените са повече от 8000. От 2 месеца сигналите за пътни инциденти постъпват и в единен координационен център. В него на едно място са събрани полиция, пожарна, ДАИ и АПИ.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Сигналът идвайки тук, те могат веднага да започнат да работят в синхрон. Иначе ако не са тука, ще се получи сигнал на 4 места. Те ще трябва да се чуят по телефона. Пък и като не се виждат, започват проблеми къде да отидат."

В координационния център пътната обстановка се следи в реално време. А след евентуален инцидент обменът на информация между четирите институции е по-бърз.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: "Тук може в реално време за едно ПТП да знаем водача има ли книжка, няма ли книжка. Има ли нарушения, няма ли нарушения."

В центъра имат достъп и до видеозаписите от техническите прегледи на автомобилите.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че не може на всяка дупка и на всяко кръстовище да се сложи полицай, за да няма катастрофи.

Той обаче коментира и тезата, че трябва да има реформи в НСО, появила се след като офицер от службата удари дете. Според Борисов - реформа може да има, но само ако експертите предложат такава, а не политиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари