Масови проверки по пътищата

0
Главен инспектор Росен Рапчев разкри за какво се проверява и какви са глобите за нарушителите
Главен инспектор Росен Рапчев разкри за какво се проверява и какви са глобите за нарушителите Видео: БГНЕС

От днес до 18 март започва полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета.

Това съобщи на брифинг главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция” на ГД „Национална полиция”, предаде БГНЕС.

В България и във всички държави членки на TISPOL в ЕС се провежда засилена кампания и полицейски операции за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи-колани, каски за мотористите и детски столчета.

Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна. Акцент ще има и върху пътниците, които се возят на задните седалки на автомобила. От миналата година има промени в закона като вече и самият водач носи отговорност и ще бъде глобяван, ако пътниците нямат колан.

Доста български граждани слагат колани, когато се возят на предната седалка. Процентът не е такъв за тези, които се возят отзад. Не е добър и процентът за детските обезопасителни системи.

Глобата за непоставяне на колан, непоставяне на каска и неизползване на столче за дете е 50 лв. Същата глоба се налага и на водача, ако някой от пътниците е без колан. Това не означава, че ако трима от пътниците са без колан, водачът ще бъде глобен с по 50 лв. за всеки, а общо глобата ще бъде на тази стойност.

Очакваме гражданите да се научат да ползват тези обезопасителни системи не само, когато има такива операции, а постоянно. Нека всички в автомобилите да използват колани, защото това спасява живот”, коментира Росен Рапчев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари