Защо заместник-омбудсманът Елена Чернева подаде оставка?

0
Кой ще бъде следващият служебен премиер?
Кой ще бъде следващият служебен премиер? Снимка: БТА

Кой ще бъде следващият служебен премиер?

От десетте възможни фигури, измежду които президентът Румен Радев може да избере следващия служебен премиер според промените в Конституцията, от тази сутрин те са 9, предаде БНТ.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков уведоми парламента, че заместник-омбудсманът Елена Чернева - Маркова подава оставка по лични причини.

Последва въпрос от страна на депутата от БСП Георги Свиленски дали оставката ѝ има нещо общо с това, че е един от възможните варианти. Самата тя отказа коментар.

За БНТ от институцията на омбудсмана обясниха, че не са били водени разговори с тях от страна на президентството. Титулярът Диана Ковачева пък, която беше и министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ, е на поста национален защитник от 2020 година. Мандатът ѝ е 5-годишен. Тази година обаче тя беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека. Очаква се да положи клетва в Страсбург на 17 април.

Останалите варианти са председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и управителят на БНБ Димитър Радев или един от тримата подуправители на банката - Андрей Гюров, Петър Чобанов или Радослав Миленков. В списъка са и председателят на Сметната палата Димитър Главчев и двамата му заместници - Горица Грънчарова-Кожарева или Тошко Тодоров. Тук е важно уточнението, че според Закона за Сметната палата председателят и заместник-председателите не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари