Защо цените в България са три пъти високи?

13
Българите ли взимат по-голяма заплата?
Българите ли взимат по-голяма заплата?

Емигрант е шокиран от високите цени на хранителните стоки в България

Завърнал се емигрант в България е заснел видеоклип, в който се възмущава от високите цени на хранителните стоки у нас. Във видеото, което е публикувано в социалните мрежи, човекът сравнява цените на същите продукти в България и Германия и констатира, че те са в пъти по-високи в България.

"Провокиран съм и ще ви го покажа, да погледнете в България този кашкавал е 15 лева, а в Германия е 4 евро", казва емигрантът. "Може ли да ми кажете на каква база в България цените са двойно и дори тройно по-високи?"

Човекът сравнява и цената на сиренето, топените сирена и пиците. Във всички случаи цените в България са значително по-високи от тези в Германия.

"Защо цените в България са три пъти по-скъпи, не мога да размера", пита емигрантът. "Българите ли взимат по-голяма заплата?"

Видеото на емигранта предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Много хора споделиха мнението му, че цените на хранителните стоки в България са неприемливо високи.

Икономисти обясняват високите цени на хранителните стоки в България с редица фактори, включително:

  • Слаба конкуренция, обусловена от монополни и картелни споразумения на пазара на хранителни стоки, което позволява на търговците да диктуват цените;
  • Високите разходи за производство и транспорт на хранителни стоки;
  • Инфлацията, която влияе на цените на всички стоки и услуги.

Властите от своя не предприемат никакви мерки за регулиране на цените и борба с картелите, може би защото прекалено много са ангажирани с външната политика и не им остава време за борба с корупцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Знайко
    Причините цените на храните в България да са по-високи са повече от една. Аз искам да обърна внимание, на причина свързана с държавата. У нас ДДС за всички храни и лекарства е 20%. В Германия е 3 пъти по-ниско за някои храни. Никой "журналист" или медия не пишат за това, че бг държавата е една от причините.
  • 5
    15
    ГЛАСУВАЙТЕ!!!
    Като не гласува простолюдието, така ще е! Ама видиш ли, нямало за кого? Ще ви стрижат тогава, тъпаци!
  • -5
    14
    Камен
    Pi е нова виртуална валута, която се копае безплатно от телефона За да получите своите Pi, последвайте този линк https://minepi.com/kikorico и използвайте потребителското име (kikorico) като код за покана.
  • 12
    13
    777
    Хахаха, как така в България производствените разходи са по големи, като заплатите на работещите са най ниски. Как така транспортните разходи са по големи, като България е много по малка от Германия, Италия и т.н. и горивата също са по евтини от другите държави. Истината е, че българският предприемач иска бърза свръх печалба. За него нормалната печалба е загуба.
  • 2
    12
    Baidolai
    При тия високи заплати на шейхове от Дубай в НС и МС как няма да са високи цените .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари