Мандрите задръстени със сирене и кашкавал

1
По време на пандемията консумацията на млечни продукти в България е намаляла
По време на пандемията консумацията на млечни продукти в България е намаляла Снимка: БГНЕС/архив

Българите консумират по-малко млечни продукти по време на пандемията

По време на пандемията консумацията на млечни продукти в България е намаляла.Това каза в ефира на „Дарик радио“ председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

„През ноември 2020 г. потреблението на млека и сирена у нас е достигнало годишно дъно. Това показва, че секторът е пред тежко състояние. Нашата информация от предприятията е, че са пълни с продукти. Те не могат да спрат да преработват млякото, въпреки че това не им е необходимо, тъй като не могат да реализират готовите продукти, но и не могат да оставят суровината по фермите. Ако суровината остане по фермите, те ще фалират и ние ще бъдем изправени пред едно много тежко положение на този сектор. Тези предприятия се надяват нещо да се промени в покупателната способност“, каза още браншовикът.

По думите му годината е била изключително тежка за сектора, изхарчени са повече средства за запазване на здравето на работниците, а в същото време цените на суровините за изхранване на животните са скочили с 30%. „Това води до големи загуби или компенсации чрез промяна на партитурата на даден млечен продукт, което не е позволено и не е в полза на потребителя“, категоричен е Димитър Зоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари