Защо Столичната община цяло лято не успя да смени "перките" по Графа?

0
Жена постъпи в болница с наранена челюст, а мъжът ѝ, който си отмъсти на три ограничителя, е с повдигнато обвинение за хулиганство
Жена постъпи в болница с наранена челюст, а мъжът ѝ, който си отмъсти на три ограничителя, е с повдигнато обвинение за хулиганство Снимка: БГНЕС

Поредният инцидент с жена, спънала се в понеделник в ограничителите, наречени "перки на акула", по ул. "Граф Игнатиев" в София и постъпила в болница с наранена челюст, отново предизвика въпроса защо Столичната община цяло лято не успя да ги замени.

Междувременно мъжът, който е бил с пострадалата, откърти три от "перките" и ги захвърли по улицата с обяснение, че това е "гражданско неподчинение". А прокуратурата снощи му повдигна обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди. В публикации в медиите имаше коментари, че се проверява дали по "перките" има щети и ще трябва ли да бъдат възстановявани. А те всъщност трябва да изчезнат до дни, ако плановете на общината този път се осъществят, пише Дневник.

Всеки момент ги сменяме

Още на 18 юли пред "Дневник" Йорданка Фандъкова заяви: "Ограничителите всеки момент ще бъдат сменени. Вече са произведени новите". Повече от месец от тогава, а острите каменни блокчета, предизвикали толкова инциденти, негодувание и подигравки, стоят край трамвайното трасе.

Няколко часа преди последния инцидент в понеделник (19 август) "Дневник" отново зададе (след събитие) същия въпрос на столичния кмет и тя каза: "Първата партида от новите ограничители вече е готова и пристигна. Очаквам до края на седмицата на един участък да започне да се работи".

Новите ограничители са познатите чугунени колчета, тип "боларда", одобрени от експертите на главния архитект на София Здравко Здравков още през май. Тогава медиите получиха обяснение, че ще е необходимо известно време те да бъдат произведени – общо 600 на брой, и веднага ще бъдат сменени.

Защо се бави смяната

На 21 май ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" получи Акт 15 за завършване на строителството на обект, но с това неговото ползване още не беше разрешено. Актът беше със забележки за нередности, които трябваше да бъдат отстранени до 28 май. Сред забележките, обаче, липсвала смяната на опасните ограничители, тип "перка на акула", тъй като изборът на новите чугунени колчета бил направен след подписването на договора между фирмата-изпълнител "Джи Пи Груп" и възложителя Столичната община, обясниха тогава от строителния надзор.

Това положение усложнило смяната на ограничителите. "След издаването на Акт 15 до издаването на Акт 16 на обекта може да се работи само по отстраняване на забележките", обясниха за "Дневник" от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), т.е. смяна на ограничителите, която отсъства от забележките, не е разрешена.

Тепърва предстои приемане на Акт 16 , който ще даде разрешение за ползване на ул. "Граф Игнатиев". Досега ДНСК която единствена има право да го издава, обяви пред "Дневник", че за ул. "Граф Игнатиев" не е издавала такъв документ. Което значи, че за да се сменят "перките", първо трябва да се издаде Акт 16 и после да започне подмяната.

За да получи акт 16, възложителят на ремонта, Столичната община, трябва да изпрати искане до Регионалната дирекция за национален строителен контрол-София (РДНСК) и да чака назначаването на държавна приемателна комисия. Срокът за назначаването й може да е до един месец.

В ДНСК няма искане за Акт 16

"До настоящия момент органите на РДНСК-София не са извършвали проверка по строителните и монтажни работи в Зона 2 (ул. "Граф Игнатиев"), обясниха от ДНСК на запитване на "Дневник". И уточниха, че от възложителя, Столичната община, не е получавано искане за назначаване на приемателна комисия за издаване на Акт 16, каквото е изискването на нормативните разпоредби.

"По тази причина до момента няма назначена със заповед Държавна приемателна комисия", заявиха от ДНСК.

Не е ясно защо общината е забавила това искане и дали е заради смяната на "перките" или отстраняване на други нередности.

От ДНСК обаче обясниха, че когато и да започне издаването на Акт 16 на ул. "Граф Игнатиев", "няма да се взираме във вида на ограничителите - дали са "перки", дали са чугунени колчета. Каквото главният архитект е одобрил и както го е приобщил към проекта, това ще е", казаха от строителния контрол.

Това дава реална възможност на Столичната община да ги смени час по-скоро и без усложнения в законовите процедури. И да предотврати следващи инциденти и травми - физически, и емоционални.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари