Защо стенокардията се засилва в студено време?

0
За хора със стенокардия е много опасно да спортуват на студено
За хора със стенокардия е много опасно да спортуват на студено

Защо стенокардията се засилва в студено време?

Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на "24 часа" по кардиология:

Стенокардната болка е основен симптом на исхемичната (коронарната) болест на сърцето. Тя може да се провокира от много фактори. Характерен за исхемично болните през есенно-зимните месеци е съдовият спазъм, който води до повишаване на кръвното налягане и преразпределение на кръвта към сърцето и увеличаване на съпротивлението при неговата работа.

При болни с атеросклеротични изменения в коронарните артерии (които кръвоснабдяват сърдечния мускул) количеството кислород не е достатъчно за нормалната работа на сърцето поради стесненията в тях и допълнителния спазъм, провокиран от студения въздух. Изследвания доказват, че при пушачи стенокардията през студените месеци е още по-изразена и учестяването на сърдечната дейност е значително по-често явление. Този факт се обяснява с допълнителния спазъм, на който са подложени коронарните артерии от действието на никотина.

Много рисковано за провокиране на сърдечен пристъп е физическото натоварване при ниски температури на въздуха. При всички болни със стенокардия се препоръчва да избягват излизане от дома или офиса през студените дни и часове, физическите натоварвания на студено, пушенето, особено на студено. При зачестяване и засилване на стенокардните пристъпи непременно се консултирайте с кардиолог.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари