Защо системата BG-ALERT не съобщи за земетресението снощи

2
След първоначалния уплах хората започнаха да питат в социалните мрежи „защо BG-ALERT спи“
След първоначалния уплах хората започнаха да питат в социалните мрежи „защо BG-ALERT спи“

След първоначалния уплах хората започнаха да питат в социалните мрежи „защо BG-ALERT спи“

Системата за предупреждение на населението в случаи на опасни събития BG-ALERT не предупреждава за земетресения. Това е краткият отговор на въпросите на хората от Пловдив и Асеновград, които тази нощ усетиха земетресението. То се случи в 00:49 часа и беше с магнитуд от 3.4 по Рихтер, според Европейския сеизмологичен център.

След първоначалния уплах хората започнаха да питат в социалните мрежи „защо BG-ALERT спи“. Те припомниха гафа със системата от ноември миналата година, когато си изкараха акъла със съобщение на мобилните си телефони "BG-ALERT: Внимание опасност!", а после се оказа, че това е човешка грешка, пише Марица.

В интерес на истината обаче никой никога не е казвал, че системата ще предупреждава при земни трусове. На сайта на BG-ALERT накратко са описани случаите, когато ще ни пищят мобилните телефони. „Съобщенията за предупреждение ще бъдат изпращани, когато е налична достоверна информация за събития, застрашаващи живота и здравето на населението, и имуществото им“, посочват от там. И дават пример с:

Природни явления – наводнение, ураганен вятър, снегонавявания, пожар и др;

Биологични и химически инциденти или аварии;

Ядрена или радиационна авария;

Промишлени инциденти;

Транспортни произшествия;

Наредбата за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждения на населението пък допълва с още детайлна информация. Системата ще се задейства при:

1. Природни бедствия – наводнение, пожар, свлачище, лавина, вулканична дейност, екстремни метеорологични явления (гръмотевична буря, градушка, обилен/интензивен валеж/снеговалеж, силен вятър, гъста мъгла, поледица);

2. Причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, вследствие на авария, инцидент, тежко транспортно произшествие или терористичен акт, свързани с пожар, взрив и/или разпространение и замърсяване на околната среда с опасни токсични химически, биологически или радиоактивни вещества и субстанции;

3. Обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност

4. Обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    до двамата долу
    айде пийте си хапчетата
  • 2
    2
    Аз
    Koй плаща за тая тъпня, при положение, че все още нямаме 112?
  • 1
    1
    Indianec v BG
    Абе, абдали, нали дежурната лелка трябва да е активирана, за да ви пусне системата. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари