Защо щатът Тексас завзе част от Мексико?

3
Според Мартин Табаков една от руските опорни точки е, че щатът Тексас ще напусне САЩ
Според Мартин Табаков една от руските опорни точки е, че щатът Тексас ще напусне САЩ Видео: NOVA

Според Мартин Табаков една от руските опорни точки е, че щатът Тексас ще напусне САЩ

Очаквам напрежението между губернатора на щата Тексас и централната власт на САЩ да се тушира. Това заяви международният анализатор Мартин Табаков. Той цитира решение на Върховния съд в полза на федералните власти.

"Демократическата партия има една ахилесова пета - имиграционната политика. От нея демократите търпят електорални щети, тъй като имат по-толерантен поглед върху темата", заяви Табаков, цитиран от NOVA.

Според него една от руските опорни точки е, че щатът Тексъс ще напусне САЩ. Но експертът очаква по-скоро промяна в електоралните нагласи, така че щатът вече да не е републикански бастион.

Губернаторът на Тексас и президентът на САЩ са яростни политически противници. Основната тема, по която спорят, е как да се контролира нелегалната имиграция от Мексико. Това е генераторът на необичайната криза в малкия тексаски град Ийгъл Пас.

Националната гвардия, по разпореждане на губернатора Грег Абът, издигна заграждения по границата с Мексико. Войниците отказаха достъп на федералните служители от граничния патрул. Правителството във Вашингтон казва, че това е незаконно. Губернаторът настоява, че има право, като предлага свой прочит на Конституцията. Имигрантите от Мексико представляват инвазия и така се активират тези точки от основния закон, които дават по-големи правомощия на губернаторите. Повечето юристи не смятат, че това е така.

"Когато са писали закона през 18 век, не са имали предвид такава инвазия. Нито един разумен човек не би го разтълкувал по този начин”, заяви Станфорд Левинсън, преподавател по конституционно право.

Правителството на Байдън изпрати питане до Върховния съд. Решението им беше, че граничният патрул може да премахне бодливата тел, опъната от Националната гвардия. По закон контролът върху националните граници е задължение на федералното правителство, а не на щатските власти.

Но темата предизвиква силни емоции и редица политици бързат да се възползват. Председателят на Долната камара на парламента отиде до граничния град в Тексас, за да държи реч край бодливата тел.

"Ясно е, че при президента Байдън Америка е постлала килим пред нелегалните имигранти, контрабандистите и картелите. Той е виновен за смъртната опасност за нашата национална сигурност и суверенитет”, заяви Онмайк Джонсън, председател на Камарата на представителите.

В тона му влязоха 25-има губернатори на щати - всички от републиканската партия - които написаха писмо в подкрепа на действията на Грег Абът. В писмото, действията на губернатора на Тексас са квалифицирани като "самоотбрана".

А на терен - границата само на щата Тексас с Мексико е над 2000 километра. За ефективния контрол на имиграцията заграждането на един парк няма никакъв практически ефект. То е част от дълга поредица такива действия на губернатора на Тексас. От месеци той товари имигранти на автобуси и самолети и ги изпраща в градове с кметове от Демократическата партия".

"Губернатор Абът е човек, който иска да предизвика хаос. Не става дума за насочване на внимание към проблема. Става дума за злонамереното използване на тези хора", заяви Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк.

А на имигрантите е отредена незавидната роля на инструмент в политическите боричкания. Малко след като Националната гвардия издигна преградата край парка в Ийгъл Пас, майка и двете ѝ деца се удавиха в реката, в опит да достигнат САЩ. Граничните патрули казаха, че не им е бил осигурен достъп през оградата, за да опитат да предотвратят това, което е част от задълженията им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    1
    русенец
    25 щата са изпратили гвардията си в Тексас. Говорим за въоръжени хора, танкове, самолети. Явно и на американците им писна от байдънизми. Пък кой знае, може да се заформя един Майдан, Американска пролет или нова перестройка.:) Ще видим! "Ледът се пука, господа съдебни заседатели!" :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари