Защо съседите не помагат на жени, които са пребивани от мъжете си?

0
Комшиите чуват, но никой нищо не прави, не отварят вратите...
Комшиите чуват, но никой нищо не прави, не отварят вратите... Видео: bTV

Все по-често говорим за насилието на мъже над жени, особено след последната трагедия във Варна, при която задържаният за убийството на съпругата си буквално е прескочил умиращата жена, за да се изнесе по-бързо от семейното жилище.

„Това за мен не е човек за мен, това е изрод. Нормален човек не може да постъпи така – първо да пребие жена и след това да я прескочи”, коментира в предаването „Тази събота” по bTV Адриана Начева, която също е преживяла насилие и е успяла да се отскубне от насилника. Тя разказа и своята история, след като е търпяла тормоз близо 12 години.

Половин година след като се запознахме получих първия шамар. Не обърнах внимание тогава. Мислех си, че на всеки може да се случи. Дойде втори, трети шамар, по-голям побой. Бях доста привързана, обичах го, не знаех къде да отида и при кого да потърся помощ, признава Адриана.

Съседите чуваха, но никой нищо не правеше. На нашия етаж единствено една възрастна жена ми е отваряла да ме спаси. Никой друг не отваряше вратите, допълва жената.

Много пъти Адриана се е обръщала към полицията. Вадих медицинско, но казваха, че нищо не може да направи, едва ли не и полицията беше с вързани ръце.

Помагат ѝ от „Асоциация Анимус”. Адриана слага край на ужаса много трудно, често се чувства в безизходица и непрекъснато към нея са отправяни заплахи.

Силата ми и борбата и да живея спокоен живот и да дам спокоен живот на моите деца – това беше единствената ми цел”, обобщава тя.

Никога не се отказвайте да живеете свободно и щастливо, борете се и продължавайте напред, обърна се Адриана към всички жени, изпаднали в подобна ситуация.

Синът ѝ Борис има късмета да не е ставал свидетел на ужасните деяния, но отправи апел към жените: „Вие сте едни прекрасни същества и мъжът трябва да се държи към вас като с цвете, вие сте цветя. Не позволявайте някой да ви къса, вие трябва да бъдете грижливо обливани с любов”.

А защо никой не чува писъците на жени, които имат нужда от помощ?

 „Вероятно защото не му е изгодно и не иска да се замесва в отношения с елемент на престъпление”, смята Георги Богданов, адвокат на Благовеста Пенева, бивша съпруга на Стефан, обвинен в убийството на приятелката си Виола.

Живеем зад дебели собствени стени, извън които нищо не ни интересува, смята защитникът.

Той отправи критики за несвършена работа от страна на полицията. Според него при оттегляне на жалба за случаи на насилие работата не трябва да се прекратява, а районен инспектор периодично трябва да проверява за ситуацията в семейството.

Когато разбереш, че някъде има насилие, това е язва в твоя район. Ние вдигаме рамене, казваме, че жалбата е оттеглена, преписката е прекратена. А защо е оттеглена, колко бой яде въпросната жена, за да я оттегли”, попита Богданов.

„Хвани я тази жена и я попитай: „Защо оттегляте жалбата?” Това се нарича разузнавателна беседа. Има наука за тези неща. Сядаш и говориш с нея и ще разбереш, че е яла два пъти повече бой, отколкото това, което дало повод да пусне жалбата”, допълни той.

Убийството на Кремена във Варна е извършено няколко дни преди промените в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за случаите на домашно насилие. Адвокат Богданов заяви, че обвиненият няма да бъде съден по новите правила.

Извършителят има правото на по-благоприятния за него закон, който в случая е законът към момента на извършването на деянието”, посочи защитникът.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари