Защо полицаите в САЩ винаги докосват стопа на спряната кола?

3
Щатските ченгета не могат да се отучат от този навик, макар вече да е излишен
Щатските ченгета не могат да се отучат от този навик, макар вече да е излишен Видео: BRIGHT SIDE

Всеки американски полицай е длъжен да пипне с ръка стопа на спрян за проверка автомобил.

Тази странна традиция води началото си от времената, когато в патрулките и по униформите не е имало камери и видеорегистратори, споделя Факти.бг.

Макар вече да не е толкова актуално, докосването на проверяваната кола е записано в полицейския устав и продължава да се прилага. В държава, където носенето на оръжие е позволено от закона, ченгетата никога не могат да се чувстват сигурни за здравето и живота си.

Ето защо още докато се обучават, у американските полицаи се създава машиналният навик с една ръка да държат дръжката на оръжието в кобура, а преди да влязат в контакт с водача да докосват с другата стопа. Така по колата остават пръстови отпечатъци и в съда може да бъде доказано, че когато я е спрял, служителят на реда е бил жив, а заподозреният - в купето.

Допирът с ръка може да бъде не само по стопа, а и по друга гладка повърхност по каросерията. Това обяснява защо дори по филмите щатските ченгета винаги докосват спряния автомобил, макар че с масовото навлизане на камерите тази практика до голяма степен се обезсмисля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Две блондинки:
- Миме, правих тест за бременност!
- И кво трудни ли бяха въпросите?

Харесай Дунавмост във Фейсбук