Д-р Дечо Дечев: Проблемите на здравеопазването бяха замитани под масата в продължение на години

0
От там идва недоволството на здравните специалисти и пациентите
От там идва недоволството на здравните специалисти и пациентите Снимка: Factor.bg

Недоволството на здравните специалисти и пациентите е, защото в продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в Министерство на здравеопазването бяха замитани под масата.

Това каза Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Проблемите бяха прехвърлени на следващия екип. Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите не са доволни от това, с което се заплаща. Потребителят на услугата има проблеми с качеството на това, което получава. Поради това се получават тези проблеми“, каза още д-р Дечев.

Управителят на здравната каса отбеляза, че създадената практика да се гледа колко струва един пациент категорично не променя начина на лечение. „Призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат. Част от дейностите, които в момента са в така нареченият пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа само приходът по определена дейност. Действително се показа, че някои от участниците в този крайно десен модел нямат място в него. Примерно, в този модел не успяха да се впишат общинските болници, категорично нямат място дейностите свързани с майчино и детско здравеопазване и продължаващото забавяне на промяната на този модел води след себе си все повече негативи“, посочи още той.

Д-р Дечев уточни, че заплатите на здравните каси няма от какво друго да зависят, освен от клиничните пътеки, защото такъв е моделът. „Ние не променяме модела. Няма нито едно предложение, което да извади тези определени групи от участници в този модел, които доказаха, че нямат място в него. Никой не прави предложение да бъдат извадени“, обясни още д-р Дечев.

Д-р Дечев обясни и разпределението на парите за здравеопазване в бюджета за 2020 г. „Ако се прегледа бюджета се вижда, че половината от средствата отиват за болнична помощ и по, така наречената, извънболнична помощ. Там отиват около 19 млн. лв. Около 130 млн. лв. ще отидат за достъп до нови лекарства и до повишаване на ниво на реимбурсиране на тези в момента. Като цяло това са парите“, добави още той.

Експертният потенциал на хората, които контролират това нещо в касата не е достатъчен, за да могат да влезнат в детайли и да могат да преценят дали на един пациент трябва да му се сложат един, два или три стента. Няма такъв потенциал в касата. За това хората в касата отиват и проверяват документацията дали отговаря на определени условия. Самият запис от тази манипулация се предоставя на експерти, които имат експертния потенциал да преценят. На практика така беше постъпено в случая в Пазарджик. Това, което беше показано действително има едно залитане, но в каква степен, продължават проверките там. Нашето мнение от касата е категорично, че има голяма доза истина, в това, което беше изнесено. Този начин на контрол работи. Проблемът е, че обективните доказателства дали нещо е изпълнено или не, дали има разлика между това, което е написано и това, което е получено като помощ в огромна част от случаите зависят от участието на самия потребител на тази услуга“, допълни д-р Дечо Дечев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари