Защо осъждаме секса за една нощ?

0
Защо осъждаме секса за една нощ?

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранва” редица медии. Той е обсъждан и осъждан, сякаш от всички. Но толкова ли е праведен гневът ни по отношение на мъжете и жените, които търсят случаен секс. И какво се крие зад нормите на сексуалния морал?

Строгите моралисти най-добре да си сипят чаша студена вода преди да прочетат следващите редове. И така – случайните сексуални връзки са полезни от психологична гледна точка. Макар и не за всички, а за онези, които смятат случайния секс за допустим.

Хората, склонни на нетрайни сексуални връзки, демонстрират психологично благополучие. До този извод стигнали учените от университета в Ню Йорк, пише Social Psychological and Personality Science. Същото изследване съдържа и противоположния извод: случайният секс е вреден от психологическа гледна точка, ако е извършен от хора, склонни да осъждат сексуалната разкрепостеност и падението на морала.

Т.е. ползата или вредата от случайния секс зависят от това, как ние самите се отнасяме към него. А хората по-често го осъждат.

В какво се коренят причините на осъждането на случайните сексуални връзки?

Без значение от пола, възрастта или религиозните пристрастия, за недопустим случайния секс, намирали онези хора, които смятат материалната зависимост на жената от мъжа за нещо естествено. При това тези хора осъждали в еднаква степен, както жените, така и мъжете, склонни към случайни връзки.

Учените предполагат, че обяснението на този факт се крие в еволюционната психология. В продължение на един продължителен етап от развитието на човечеството сексът е бил тясно свързан с необходимостта от запазването и разпределението на материалните ресурси. И жената, която „криввала” от правия път рискувала да остане без средства за съществуване, а детето, родено от тази връзка било просто обречено.

При мъжете ситуацията също била проблемна, тъй като се създавали още гърла за хранене. При това без да има гаранция, че тези „гърла” са точно негови.

За това сексуалният морал е продиктуван от необходимостта от оцеляване и продължаване на рода и запазването на неговите ресурси.

Днес ситуацията е коренно различна

Жените може да печелят не по-малко то мъжете, противозачатъчните средства правят раждането и секса две различни неща, а генетичните анализи решават въпросът за бащинството.

Сякаш вече няма причина да се осъжда случайният секс. Тогава защо ние, или поне мнозина от нас продължават да слагат груби и оскърбителни етикети на неговите поклонници. Защото човешката психика се променя много бавно и не успява да догони бързите социални промени и научно-техническия прогрес?

Може би след 500 години случайният секс ще е нещо напълно нормално...ако до тогава човешката еволюция не поднесе някоя друга изненада.

Източник: actualno.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари