Защо няма осъдени за смърт, причинена от куче

0
Защо няма осъдени за смърт, причинена от куче
Снимка: 24chasa.bg

Последният случай на жестоко нахапана от кучета жена е в с. Червена вода, Русенско. В момента възрастната жена е на командно дишане в интензивно отделение и състоянието й е критично. Димитрана Георгиева (85 г.) е претърпяла сложна животоспасяваща операция и се е наложило да й извадят едното око.

Жената беше нападната миналата събота по обяд на улицата от кучета и оцеля по чудо с над 10 разкъсни рани по тялото. Заради острата й кръвозагуба собственикът на животните Пресиян Костадинов дал доброволно кръв заедно със свои приятели.

Съдът досега не е издал нито една ефективна присъда на собственик на куче, причинило тежка телесна повреда или смърт на човек. Ако се съберат достатъчно доказателства за вина на конкретното лице, тогава се повдига и обвинение. Предвиденото наказание е затвор до 3 г. или пробация и глоба до 5000 лв. Много повече са паричните обезщетения, които се присъждат на пострадали от бездомни кучета по вина на общинските власти.

Асен Георгиев, адвокат: Повечето инциденти стават по непредпазливост:

Досега не съм срещал дело, на което става дума за нанесена тежка телесна повреда умишлено, обикновено това става по непредпазливост. Най-често издаваните присъди са условни и са придружени с парично обезщетение. Повечето инциденти, при които има пострадали, стават по непредпазливост, което е донякъде смекчаващо вината обстоятелство. Има собственици на кучета, които проявяват фатална небрежност към животните и затова са и многото инциденти с ухапани деца, жени и възрастни хора. Трудно се доказва и вината на собствениците на животни.

При различните породи отговорността на стопаните също е различна. Понякога вина за случващото се може да имат и самите пострадали, предизвикали макар и неволно агресията на кучетата. Всичко може да се измисли при едно дело. Едва ли може да става въпрос за умисъл при нападенията на кучета върху хора.

Имаше една ситуация, при която четириногите бяха насъскани, за да нападнат човек. Но обикновено вината на собствениците се смекчава, свидетели няма, издават се условни присъди и не се стига до по-тежки санкции.

Георги Тошев, журналист: Случаят с питбулите е предумишлено убийство

Това, че досега не е издадена ефективна присъда на собственици на кучета, причинили тежка телесна повреда или дори смърт, показва слабостта на нашето законодателство. Защото повечето от разглежданите случаи в съдебна зала се третират като битови инциденти. Смъртта на един човек, нахапан от кучета, не е битова злополука. За мен този случай има същата тежест като предумишлено убийство. Никой от нас не е застрахован от подобно безумие. У нас бездомните кучета са в пъти повече отколкото кучетата, които се гледат като домашни любимци. Защото големият проблем в България е при хората, които отглеждат кучета. Малък е процентът на хората, които имат домашен любимец и се грижат за него както трябва. Този порочен кръг на неглижиране на проблема води до безобразия, които минават под формулата: „Всяко чудо за три дни”. И се страхувам, че този чудовищен случай с питбулите ще мине също отново в същата графа, независимо че се води следствие и той сигурно ще влезе в съда. Аз не съм за това да се избиват животните. Но не обичам хората, които се отнасят абсолютно безотговорно и позволяват животните да изкупват безотговорността им. Кучетата в България разделят обществото на две. Първата група вика :”Разпни ги! Тоест убий ги!”, втората група казва: ”Ние ще храним бездомните животни пред входа на жилищата си”. Ако продължаваме да неглижираме подобни случаи, това ще ни се върне като бумеранг.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари