Защо Нургюл Салимова е на свои разноски на Световната купа в Баку?

2
Пет федерации по шахмат у нас, нула лева финансиране​
Пет федерации по шахмат у нас, нула лева финансиране​ Видео: bTV

Пет федерации по шахмат у нас, нула лева финансиране​

Защо Нургюл Салимова е на свои разноски на Световната купа в Баку? Каква е причината с нея да не пътува нейният треньор?

За начало - у нас има 5 федерации по шахмат. През 2014 г. Българската федерация по шахмат е уличена в неправомерно използване на публични средства. Действие, заради което лицензът от спортното министерство не е подновен.

Впоследствие се учредяват цели 5 федерации по шахмат у нас, които претендират да получат лиценз от спортното ведомство. След десетки съдебни битки и оспорвания в съда, през ноември миналата година служебният министър - Весела Лечева, издава лиценз на Българска федерация по шахмат 2022. Новоучреденото дружество обаче не може да получи финансиране от държавата, с което да подпомогне участието на Нургюл на Световната купа в Баку, предава bTV.

"Българската шахматна федерация е ново юридическо лице и по Закона за физическото възпитание и спорта тази година не получава финансиране от ММС", обясни треньорът на Салимова - Живко Жеков. Според Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) обаче легитимната федерация е друга. Призната е Българската федерация по шахмат 1928.

След успеха на Нургюл на Световната купа в Баку, шахматистката ни ще получи допълнително финансиране и стипендия от Стопанската академия в Свищов, където се обучава. "Говорих с министър Илиев - имаме уточнена конкретна сума и тя ще бъде получена. Вчера получих обаждане от ръководството на Стопанска академия в Свищов, където тя е студентка първа година по мениджмънт. Ще получи съответно стипендия и редица други неща, които сме уточнили", заяви президентът на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов.

Малко след загубения от Нургюл финал от спортното министерство разпространиха позиция. "Успехът на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за жени в Баку е пореден изключителен за българския шахмат. Това е спортно постижение, което утвърждава авторитета на България в световен мащаб и издига престижа на страната ни.

Спортните постижения на Нургюл Салимова, освен повод за радост, отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат. Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат.

И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи. Министър Илиев поздравява Нургюл за призовото ѝ класиране в Баку и ѝ пожелава шампионски титли."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Гост
    А за мизерния футбол имат пари и време
  • 15
    4
    фена на Путин
    Цъкления хомосексуален содомит да отговори. Той стиска парите в момента.
  • 6
    3
    Балканеца
    Абе то че е браво за момичето, браво е. Ама разни министърчета и министерства нямат право да поздравяват и пожелават, да си правят ПР и реклама на неин гръб, след като с нищо не са помогнали. А ако не беше станала втора какво? Ако беше останала по- назад, дори последна, щеше ли някое министърче да се сети за нея? Щеше ли да сети, че в това 20 годишно момиче има талант и трябва да се подпомогне? А колко други таланти се пропиряват, щото има по 55 федерации за точене на мангизи и нито едно министърче, което да се сети, че има и таланти, не само пари за "усвояване".
  • 8
    2
    Аз съм
    Защото такава ни е държавата. Поздравления за младото момиче Успех и късмет занапред. Бъди здрава
  • 26
    1
    Браво
    На момичето!!!Олицетворение на красота,скромност,упоритост!Пример достоен!!!!Успехи, красавице!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари