Защо норвежците ще събират мечешки изпражнения и козина

0
Кафявата мечка е застрашен вид в Норвегия
Кафявата мечка е застрашен вид в Норвегия

Екослужбите на Норвегия призоваха жителите на страната да събират изпражненията и козината на кафяви мечки, съобщи The Local. Целта е да се установи размера на популацията им, а също и физическото им състояние.

„Молим всеки, който ще излиза сред природата тази есен, да събира изпражненията и козината на мечките, и след това да ги изпраща в местната служба по опазване на околната среда“, гласи съобщението.

За да се получат ДНК-проби от мечки без външни замърсявания, се препоръчва да не се пипат пробите с голи ръце, а да се използват ръкавици и пластмасови кутии. лзва пластмасов пълнител.

Този метод за наблюдение на популацията отдавна се използва по света.

Например, канадски учени наблюдават белите мечки чрез проби от изпражненията и козината. Броят на застрашените индийски тигри също се определя от следенето на екскрементите им.

В допълнение, учените наблюдават популацията на пингвин, фотографиране на следи от птичи изпражнения.

Кафявата мечка е застрашен вид в Норвегия. По данни за 2014 г. в страната имаи 136 – 54 женски и 82 мъжки екземпляра. В средата на ХIХ век в Скандинавия е имало около 4000-5000 мечки.

Популацията на хищниците намаля рязко, тъй като до 1932 година норвежките власти смятат мечките за вредители и на ловците се е плащало за тяхното изтребване.

По същия начин и в България мечката се е смятала за вредител до 1930-а, когато у нас са останали около 300 мечки. Към момента броят им е над три пъти по-голям.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари