Защо никога не трябва да говорим лошо за мъртвите

4
Говорейки лошо за мъртвите, ние не само нарушаваме уважението към тях, но и намаляваме собствената си морална стойност
Говорейки лошо за мъртвите, ние не само нарушаваме уважението към тях, но и намаляваме собствената си морална стойност

Говорейки лошо за мъртвите, ние не само нарушаваме уважението към тях, но и намаляваме собствената си морална стойност

В резултат на загубата на някого, когото обичаме или уважаваме, трябва да се въздържаме да говорим негативно за мъртвите. Това е предизвикателство, пред което всеки се изправя в един момент от живота си. Причините да се въздържим от лошите думи за починалите са няколко.

Уважение към покойниците

Трябва да запазим уважението и признанието към тези, които вече не са с нас. Говорейки лошо за мъртвите, ние не уважаваме тяхното наследство и принос към света. Вместо да се съсредоточаваме върху недостатъците и грешките им, трябва да се спомняме за техните постижения и това, което са оставили зад себе си.

Подкопаване на собствената ни морал

Когато говорим негативно за мъртвите, ние нанасяме вреда на себе си. Това подкопава нашия собствен морал и добро отношение към другите. Нарушаването на уважението към мъртвите отразява лошо върху нашата личност и влияе върху начина, по който ни възприемат другите хора.

Нанасяне на болка на близките

Говорейки лошо за мъртвите, можем да нанесем болка на техните близки. В трудните моменти след загубата, те се нуждаят от подкрепа и утеха. Нашата задача е да бъдем съчувствени и да показваме съпричастност, вместо да изразяваме отрицателни мнения за починалите.

Учение за себеотговорност и благоразумие

Когато се въздържаме да говорим лошо за мъртвите, ние развиваме по-добра самоотговорност и благоразумие в отношенията си с другите. Това ни помага да създадем по-позитивни и зрели междуличностни връзки и да се стремим към по-добро разбиране и подкрепа.

Създаване на по-добра общност

Важно е да си припомним, че никога не трябва да говорим лошо за мъртвите. Това е жест на уважение към техния живот и наследство. Като запазваме това правило, ние създаваме по-позитивни и разумни отношения с другите и помагаме за създаването на по-добра общност, в която се цени животът и се подкрепят тези, които тъгуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари