Защо ни целуват котките?

1
Обяснение за котешките целувки
Обяснение за котешките целувки

Грижовното близане може да показва, че животното се смята за доминиращо в домакинството

Ако котката ви целува по устните, това показва обич към вас, пише 24 часа. По природа котките не са особено добри в изразяването на чувствата си. И за да може домашният любимец да покаже това ниво на привързаност, е необходима много силна връзка между котката и нейния човек.

Защо вашата котка дава целувки по устните?

Всички котки изразяват привързаността си по различни начини. Някои няма да се поколебаят да ви целунат. Други предпочитат да спазват безопасно разстояние и “да целуват с очите си”. Ако котката седи и почива на корема или на ръцете ви, внимателно ви наблюдава, като от време на време затваря клепачите и след това ги отваря също толкова бавно, бъдете сигурни, по този начин тя показва своята любов с помощта на “целувката на котка” - нейната версия на човешката целувка.

Имитация на собствениците

Най-вероятното обяснение за котешките целувки е, че животното имитира човешко поведение. Котките са родени имитатори. Те често се учат на нови умения и поведение, като копират собствениците. Ако целунете партньора или децата си, котките ще повторят действието.

Котките имитират не само хората, а и други животни. Ако имате куче, то по-ярко ще проявява своята привързаност. Това често включва целуване и облизване на лицето ви. Вашата котка може също да имитира друга котка в домакинството. Ако едната ви целуне, другите ще я последват. Нито една котка не обича да чувства, че пропуска опит за свързване с човека.

Котките забелязват дали целувките ви харесват.

Те възприемат човешките емоции, като откриват разликата между усмивката и мръщенето.

Асоциации с положителни спомени

Котките имат дълга памет, когато става въпрос за удоволствие и болка. Ако вашето коте има положителни асоциации с целувките, то ще иска да ги изживее отново.

Върнете в ума си първите седмици от живота на вашата котка. Били ли сте склонни вземете в ръце пухкавото бебе, да го обсипвате с целувки, ласки и лакомства? Ако е така, котката ще иска да повтаря това от време на време. Разликата е, че възрастните котки искат сами да избират точно кога да се показва обичта към тях.

Последните проучвания показват, че процентът на хората, които целуват домашния си любимец по-често от партньора си, е все по-висок. На всеки се е случвало, обзет от емоция и привързаност към косматите четириноги, да притисне устни към челото на котката, давайки ѝ сладка целувка.

Ако за нас, хората, прегръщането и целуването на животно, към което сме особено привързани, е напълно естествено действие, то нашите космати приятели може да не реагират много положително на това. Подобен жест на привързаност може да се възприеме като нашествие в тяхното лично пространство и затова те често се бунтуват срещу тази наша невинна инициатива. Всичко това се случва, защото езиците на тялото ни са различни. Има животни, които ще стоят неподвижно, приемайки нашите ласки, а други веднага ще започнат да се чувстват притиснати, сякаш са затворени в клетка. Ето защо, преди да се опитате да целунете или прегърнете домашния си любимец, се опитайте да разберете характера му и да се научите да уважавате неговите предпочитания и навици.

Трайни миризми на храна

Апетитът на котката се стимулира от аромата. Ако котката ви целуне, след като сте яли, тя събира привлекателни миризми. Най-вероятната храна, която предизвиква такава реакция, е месото или рибата, тъй като това са основните съставки на котешката храна. Котките обичат и миризмата на плодове, въпреки че не могат да вкусят сладостта.

Този котешки навик може да бъде променен, ако стане проблематичен. Мийте зъбите и лицето си след хранене. Това ще неутрализира аромата от храната. Котка, която се опитва да ви целуне, докато ядете, трябва да бъде хранена по същото време, в идеалния случай в друга стая.

Грижа за козината

Грумингът, или грижата за кожата и козината, е значителен признак на привързаност.

Ако котката ближе и чисти лицето ви, тя се грижи за вас, както го е правила майка ѝ, докато се е грижила за своите бебета.

Вашата котка обаче може да изразява и господство. Когато две котки живеят заедно, те създават своя доминираща и покорна динамика. За разлика от други животни, доминиращите котки изпълняват по-голямата част от грижата.

Безопасно ли е да целувам котката си по устните?

Съществуват рискове, свързани с котешки целувки. Според последните научни изследвания това поведение трябва да бъде обезкуражено.

Journal of Medical Microbiology откри 168 щама бактерии в устата на 36 котки. Не всички от тези бактерии обаче са опасни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари