Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден

0
Избягвайте да дъвчете по-дълго от 30 минути
Избягвайте да дъвчете по-дълго от 30 минути Снимка: iStock

Дъвката е нещото, към което посягате, когато искате да освежите дъха си. Тя е помощник и в отстраняването на остатъците от храна, когато сте навън

Проучвания, цитирани от healthline установяват, че дъвченето на дъвка има силен антистрес ефект. То успокоява нервната система и намалява стреса в тялото, като същевременно подобрява концентрацията и повишава бдителността, пише Az-jenata.bg.

Наред с това обаче дъвченето на дъвка може и да повиши хормоните на стреса, в частност кортизола, който пък е отговорен за повишаване на бдителността. Той помага на тялото да реагира на стреса и да се справи с него.

Дъвченето на дъвка стимулира и продукцията на слюнка, което подпомага прочистването на устната кухина и разграждането на хранителните остатъци в междузъбното пространство, които потенциално могат да причинят кариес. Ако сте навън и нямате достъп до четката си за зъби след хранене, дъвката може да ви помогне да се предпазите от плака и остатъци от храна. Това е един съществен плюс за здравето на вашите зъби.

Дъвчете дъвка умерено и не толкова често. Избягвайте да дъвчете по-дълго от 30 минути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детство прекарано в Перник се брои за военна служба!

Харесай Дунавмост във Фейсбук