Защо монтираха решетки на входа на Народното събрание?

0
Четири месеца след протеста на "Възраждане" срещу COVID сертификатите, когато имаше опити за незаконно нахлуване в Народното събрание, един от входовете на парламента е с допълнителни решетки
Четири месеца след протеста на "Възраждане" срещу COVID сертификатите, когато имаше опити за незаконно нахлуване в Народното събрание, един от входовете на парламента е с допълнителни решетки Снимка: Златина Зехирова, Дневник

По думите на председателя Никола Минчев подсилващите врати са по искане на Националната служба за охрана (НСО) 

Четири месеца след протеста на "Възраждане" срещу COVID сертификатите, когато имаше опити за незаконно нахлуване в Народното събрание, един от входовете на парламента е с допълнителни решетки. По думите на председателя Никола Минчев ("Продължаваме промяната") подсилващите врати са по искане на Националната служба за охрана (НСО) "във връзка с януарските събития, когато имаше и пробив в сигурността", пише Дневник

От обяснението му не се разбра защо подсилването на вратите е отнело четири месеца (по време на протеста през януари НСО подсигуряваха входа с маси и кресла от стаите на парламентарните групи - бел. авт.), но даде повод на политическите противници от ГЕРБ да се възползват от ситуацията. Още в сряда на загражданията реагира бившият председател на Народното събрание, сега съветник на парламентарната група на партията на Бойко Борисов Цвета Караянчева.

Във "Фейсбук" тя написа, че "който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне - окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години".

В социалната мрежа ѝ отговори и Кристиан Вигенин от БСП, настоящ зам.-председател на Народното събрание. Той написа, че Караянчева "скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание". По всяка вероятност Вигенин има предвид, че при последното управление на ГЕРБ, депутатите работеха в ремонтираната сграда (в бившия партиен дом), но журналистите нямаха достъп до тях.

От парламентарната трибуна възмущение изказа Елена Гунчева от "Възраждане". Тя каза, че "страхът на управляващите преминава в нелогични и позорни действия, които показват несигурност и желание за конфронтация". Тя и ГЕРБ изразиха опасения, че сградата е и паметник на културата, а допълнителните решетки може да са я увредили. Председателят на парламента Никола Минчев увери, че необходимите процедури са спазени.

"Органите смятат, че това е необходима мярка, за да се обезпечи сигурността на сградата", каза още Минчев, но и посочи, че на председателски съвет (срещи на лидерите на парламентарните групи и ръководството на Народното събрание) може да бъде обсъдено махането на решетките, въпреки че "по въпросите на сигурността се доверяваме на експертите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Харчат бъдева парите!
    Ако ще да се бетонират като Берлинската стена - файда йок!
  • 0
    3
    до 1
    Превратите не се правят в Парламента. :)
  • 5
    2
    Да им ЕПМ!
    Решетките са за да ги пазят от народната любов. Само искам да видя как ще си сложат решетки на задниците, че скоро ще изпитат сладостта на аналната любов, ей така, от „доволните“ си избиратели!
  • 5
    1
    S.B
    Очакват преврат
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари