Институтът за паметниците на културата: Решетките в НС са незаконни

0
Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка
Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка Снимка: bTV

Съставен е акт за административно нарушение, съобщават от Министерство на културата

Металните решетки, които са монтирани на централния вход на парламента са в нарушение на Закона за културното наследство. Това става ясно от отговор на Националния институт за недвижимо културно наследство след запитване, посочиха от bTV НОВИНИТЕ

Тъй като сградата е със статут на паметник на културата от национално значение, е нужно съгласувателно решение за всякакъв тип строително-монтажни дейности, както по фасадата, така и по интериора. Документи за такова решение обаче няма.

В НДА на НИНКН не се съдържа документация относно монтиране на метални врати на входа на сградата на Народното събрание. Съгласно ЗКН, чл.84, е необходимо да се извърши съгласувателна процедура”, гласи отговорът на института за културното ни наследство.

От пресцентъра на Народното събрание, както и самият председател на парламента Никола Минчев по-рано заяви, че решетките са монтирани, като са спазени всички изисквания.

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Във основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари