Защо Марс няма магнитно поле

1
Изследователите анализираха сеизмичните данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА
Изследователите анализираха сеизмичните данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА

Изследователите анализираха сеизмичните данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА

Учените доказаха съществуването на разтопен силикатен слой, покриващ металното ядро на Марс. Това обяснява защо Червената планета няма магнитно поле. Откритието се съобщава в статия, публикувана в списание Nature.

Изследователите анализираха сеизмичните данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА. Те успяха да идентифицират тънък слой разтопени силикати, разположен между марсианската мантия и ядрото. Те също установиха, че ядрото е едновременно по-плътно и по-малко, отколкото се смяташе преди. Размерът на ядрото е 1650 километра, а не 1830, което предполага плътност от 6,5 грама на кубически сантиметър. Това е с 5 до 8 процента повече от предишните сеизмични оценки.

Разтопените силикати образуват изолационен слой, който предотвратява конвективното движение на магмата. Това обяснява защо Марс няма активно магнитно поле, което да защитава повърхността му от слънчевия вятър.

Въпреки това през първите 500-800 милиона години от еволюцията на планетата е имало други източници на магнитно поле, като сблъсъци с големи небесни тела и вибрации на ядрото, причинени от взаимодействия с древни спътници, които сега липсват. Резултатите потвърждават, че Марс някога е бил разтопен океан от магма, който по-късно кристализира, за да образува слой разтопен силикат, обогатен с желязо и радиоактивни елементи в основата на марсианската мантия. Това драматично промени топлинната еволюция и историята на охлаждане на Червената планета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари