Защо казваме "да чукна на дърво"?

0
Когато искаме нещо да не ни сполети, обикновено казваме "да чукна на дърво"
Когато искаме нещо да не ни сполети, обикновено казваме "да чукна на дърво"

Когато искаме нещо да не ни сполети, обикновено казваме "да чукна на дърво".

Откъде обаче идва популярният израз и какво означава?

Чукането на дърво е било характерно повече за Западна Европа, за Източна то е привнесен ритуал. Кога и как се е случило - никой не може да каже.

Едно от популярните обяснения е свързано с дявола. Чукаш на дърво, за да създадеш шум, за да не те чуе дяволът и да ти осуети плановете.

Друг евентуален вариант е свързан с паганските вярвания за изгонване на дървесните нимфи, тъй като те също имат навика да объркват живота на хората. Тези същества живеят в дърветата и когато искаш да споделиш нещо важно, тропаш по дървото, нимфите излитат и така не чуват плановете на човека, следователно не могат да ги провалят.

Според трето поверие чрез чукането на дърво лошото нещо се прехвръля в дървото и избягва самия човек.

Има и едно обяснение, което не е свързано със заглушаване, а с целенасочено търсене на определен звук. И до ден днешен съществуват манастири, които привикват вярващите към служба, като се бие дървен симантрон. Това е греда с определена дължина, която издава характерен звук. Така когато има нещо, което искаш да се случи и следователно да се молиш за него, ще имаш възможност за това, когато чуеш симантрона. Това е християнското обяснение. То обаче важи за употребата на израза в положителна посока - когато искаме нещо да стане.

Източник: expert.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари