Защо има недостиг на олио в световен мащаб?

1
Европа вече ограничи продажбите на слънчогледово олио, а Индонезия - износа на палмово масло
Европа вече ограничи продажбите на слънчогледово олио, а Индонезия - износа на палмово масло

Ситуацията в Украйна предизвика една от най-сериозните продоволствени кризи след Втората световна война

Това пише в свой анализ турският в-к Нürrіуеt, цитиран от "ИноСми".

Европа вече ограничи продажбите на слънчогледово олио, а Индонезия - износа на палмово масло. Какво следва?

Двете основни причини за проблема

Поради кризата в Украйна, светът е изправен пред една от най-тежките продоволствени кризи след Втората световна война. От една страна - изменението на климата, от друга страна - затварянията заради епидемията от коронавирус, които към момента се изразяват и в дефицит на слънчогледово олио и палмово масло.

Преди конфликта Украйна и Русия реализираха около 60% от световния износ на слънчогледово олио. Фактът, че заради бойните действия доставки от Украйна не се осъществяват, също и вероятността в страната тази година да няма посеви, утежняват кризата още повече, пише Money.bg

Ограничения на продажбите

Във Великобритания вече много хранителни магазини са въвели ограничения за продажбата на слънчогледово олио на човек.

В Германия в социалните мрежи се появяват множество снимки на празни рафтове в хранителни магазини.

В големи европейски страни като Испания и Италия се съобщава за ограничения на продажбите на олио и други растителни масла в редица магазини.

Решението на Индонезия

Недостигът на слънчогледово олио води до по-високи цени и на други растителни масла. На фона на протестите заради покачването на цените на палмовото масло в Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света, ръководството на държавата реши да прекрати износа на продукта за неопределено време.

Индонезия, която осигурява 60% от световното производство на палмово масло и употребява една трета от този обем, изпитва недостиг на растителни масла за храна, тъй като производителите се насочват към износ в чужбина поради нарастващите цени на световните пазари.

От козметиката до шоколада

Палмовото масло е продукт с много широк спектър на употреба - от шоколадови изделия до козметика, от почистващи продукти до биогорива.

Трудностите при производството и доставките на основните растителни масла за храна принуждават производителите да търсят алтернативни "формули" при производството на добре познатите ни храни - от бисквити до майонеза.

Освен това необичайно високите температури през миналото лято в Канада, стигащи до 50 градуса, се отразиха отрицателно върху отглеждането на рапица и съответно на производството на рапично масло. А Канада е първа в света за този продукт.

Недостигът на хранителни масла в глобален мащаб повишава цените им, а това оказва натиск за повишаване на инфлацията като цяло.

В същото време, светът се опитва да предвиди кога ще приключи продоволствената криза, съществена част от която е дефицитът на растителни масла. В своите прогнози относно промените в ситуацията с доставките на растителни масла (основно олио), международни експерти обръщат внимание на периода след прибиране на реколтата в Северното полукълбо, т.е. края на лятото - началото на есента.

Обаче на прогнозите ще повлияят и много други фактори, като климатичните условия, какви площи ще засадят фермерите и какви ще бъдат добивите, и разбира се, въпросът - конфликтът в Украйна ще приключи ли скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    русенец
    Вчера се върнах от Италия. Олио има в изобилие във всички супермаркети и цената е около 2.00 - 2,20 евро за литър слънчогледово олио. Не видях да има ограничения в количеството за продажба
  • 4
    3
    Отегчен
    Идея си нямам защо някои си въобразиха, че Путин се е събудил една сутрин с дупето нагоре и нещо крив е сътворил тая бъркотия. Това е смятано и премисляно повече от 10 години. И с 50 хода напред. Разбирай с 50 години напред. И, остави ги нашите, толкова са ми смешни ЕС. Ама то сеитба предстои. Пък няма торове /азот от газ от Русия, калий от Беларус/. Ама то тракторите и комбайните на ток не вървят, трябва си нафта. Ама то като няма нафта и торове няма реколта. Есен идва. На колко ще ви продадат пшеница Аржентина? Защото на Канада и САЩ не им дреме за вас - те тепърва нещата стават сложни при тях -брожения възникват. Абе хора, ако Русия завърти крана на газтта, наесен ще Европа ще гори от граждански войни!
  • 0
    2
    Spermaman
    Запада тази година че яде, чипове последна технология, компютри и софтуер.
  • 2
    1
    123
    и разбира се, през кои точно пристанища ще се изнася, защото всички до сега усраински до няколко седмици ще са вече Руски и никога, помнете ми добре думата, НИКОГА повече няма да бъдат усраински. тогава му мислете. за ваз тази продоволствена криза няма да има никога край, освен ако един след друг не се изредите да олапате члена на Владимир, под оная дългата маса. аха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари