Защо експертизи за тежки катастрофи се бавят с месеци

0
Над 50 са случаите в страната, които чакат хората автотехнически експертизи по година, година и половина
Над 50 са случаите в страната, които чакат хората автотехнически експертизи по година, година и половина

Над 50 са случаите в страната, които чакат хората автотехнически експертизи по година, година и половина

Тревожна тенденция. Десетки дела за тежки инциденти на пътя се бавят заради липса на експерти в областта на авто-техническите експертизи. Един от случаите е на Йордан Бозуков , който загина след като беше ударен на пътя Хасково - Димитровград от шофьор, който успя да се укрие в Турция.

На 20 март вечерта 23-годишния Йордан Бозуков е ударен от 58-годишния Лютви Хасан, който е карал с близо 120 км. в час след употреба на алкохол.

Ударът в бетонната стена на пътя се оказва фатален. След 9 дни Йордан губи битката за живота си в болница, припомня БНТ.

Случаят добива гласност заради преждевременното освобождаване от ареста на шофьора, причинил катастрофата. Лютви е освободен на другия ден няколко часа по-късно заминава за Турция, където се намира и до днес, а МВР и Прокуратура започва да спорят, бил ли е уведомен дежурният прокурор, преди освобождаването на шофьора.

"Нещо някой е решил не както трябва в Димитровград. Дали е корупция, дали е немарливост. Този човек не мисли ли, че този убиец може да срещне и сина му на пътя", коментира Ясен Бозуков.

Делото за фаталната катастрофа все още не е започнало, тъй като шофьорът има и турско гражданство от южната ни съседка трябва да преценят в срок от пет месеца дали ще уважат молбата за правна помощ, изпратена от българските власти. Авто-техническата експертиза е изготвена със закъснение след 4 месеца, което е месец по-късно от поставения срок на наблюдаващия прокурор. Оказва се, че забавянето на експертизи по подобни дела не е изолиран случай.

"Над 50 са случаите в страната, които чакат хората автотехнически еспертизи по година, година и половина. Кръвни проби по 7-8 месеца. Ако тези специалисти ги няма и всеки ден остават по-малко означава ли, че няма да има дело. След като няма експертиза няма дело", посочи Бозуков.

Нормалният срок за изготвяне на експертиза е три месеца, а при по-сложните казуси до половин година, разказват от Асоциацията на вещите лица. Като основен фактор за липсата на специалисти се очертава финансовото заплащане, което е процент от минималната работна заплата или около 23,40 лв. на час.

То се определя от попълването на таблица за положения труд. В нея обаче не влиза времето прекарано в събиране на документация и чакане пред съдебните зали например. Всяка година окръжните съдилища приемат документи и след това публикуват в държавен вестник списък на одобрените експерти със съответните квалификации.

"Проблемът е, когато се назначат тези експерти и се оказва, че е една част от тях не знаят как да правят експертизи, а друга част като видят какво възнаграждение има, трябва да се борят и да чакат решават, че повече не искат да правят. Основната част са около 20-25 експерти, които са водещи и те не достигат. Регистрирани са повече, но много от тях отказват. Сложна е материята. Става все по-сложна адвокатите задават все повече и повече задачи на вещите лица", заяви проф. Симеон Ананиев от Асоциация на вещите лица и експертите.

Законът позволява експерти да се назначават и от ВУЗ-овете и обществените организации, но и там желаещи няма. Едно от решенията за облекчаване на изготвянето на автотехнически експертизи е въвеждането на електронна карта, която да се попълва още на мястото на инцидента от разследващите полицаи.

"Полицаите, които отиват на място, заснемат положението на колите, хората, степента на увреждането, за да може да се възпроизведе ударът, кой откъде, с каква скорост. Тогава експертизите ще бъдат много по-бързи", каза проф. Ананиев.

И докато решение на проблема все още няма, десетки семейства като това на убития Йордан остават в очакване на справедливост.

"Виждаме и чуваме как убийците на децата ни се разхождат свободни, чувството за възмездие и справедливост с всеки изминал ден започваме да го губим", каза Ясен Бозуков.

От началото на годината при пътни произшествия са загинали повече от 420 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари