Защо банковите сметки за заплати още не са освободени от такси?

2
Вместо да помогнем на работещите, напомпахте още банките, обърна се Корнелия Нинова към министъра на финансите
Вместо да помогнем на работещите, напомпахте още банките, обърна се Корнелия Нинова към министъра на финансите Снимка: БСП

Вместо да помогнем на работещите, напомпахте още банките, обърна се Корнелия Нинова към министъра на финансите

„Искам да задам два конкретни въпроса на министър Василев, които засягат милиони българи, и ако може да получа конкретни отговори. Първият касае решение на парламента от юли 2023 г., когато, по предложение на „БСП за България“, приехме, че преведените суми от трудови възнаграждения, стипендии, социални плащания по банков път ще бъдат освободени от такси. Вие имахте добро желание да изсветлите плащанията и да се борите със сивата икономика, ние – да помогнем на работещите хора и средната класа. Обаче, вместо да помогнем на работещите, напомпахте още банките. Защото до ден днешен нищо от това не се е случило, а банките продължават да таксуват хората.“ Така се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна към министърът на финансите Асен Василев.

По нейните думи, социалистите са отправили въпрос към министъра какъв е проблемът и кога ще бъде решен, а той е отговорил, че БНБ не води статистика и не събира данни за тези сметки, а всяка банка си води собствена политика.

„Едната банка казва – за да ви разкрием такава сметка, трябва да си закриете друга, ако има такава. Но откриването и закриването ще ви струва пари. Министерството на финансите излезе с официална позиция – може да имате още една сметка, освен безтаксовата. Нито едното, нито другото се случва. Питам Ви, г-н Василев, кога този проблем ще бъде решен? Защото сте ми отговорил, че сте внесли промени в Закона за платежните услуги и платежните системи. Прочетохме го – в този закон няма нито дума по този проблем“, допълни въпроса си Нинова.

За втория, по отношение на проектите на общините, лидерът на БСП попита: „Твърдението, че оттук нататък списъкът може да се допълва с нови проекти и карате общините да подават отново, как ще се осъществи де факто? Защото за пръв път в бюджета изчерпателно са изредени всички проекти по общини и това става закон. Как ще го допълвате и променяте този закон? Актуализация на бюджета ли ще правите през март, за да го допълвате или ще го допълвате някъде по стаите на коляно според това кой кмет ви е удобен и коя партия представлява?“

В отговор на първия въпрос Асен Василев обясни, че БНБ е регулаторът, който може да глобява при неизпълнение, а не Министерството на финансите, като в Закона за платежните инструменти се засилва контролът на централната банка. По отношение на проектите на общините, финансовият министър отговори, че допълването на списъка, което е планирано за 1 март, ще бъде направено с решение на Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    кокорчо
    Ще бъдат освободени на "куково лято" защото сега трябват пари за бюджета и депутатските заплати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари