Защо България е в епицентъра на сблъсъка НАТО - Русия?

0
Димитър Гърдев не очаква да се стигне до по-мащабен конфликт
Димитър Гърдев не очаква да се стигне до по-мащабен конфликт Снимка: ЕПА / БГНЕС

Защо България е в епицентъра на сблъсъка НАТО - Русия?

"България се обедини около една обща позиция. Нашето право да имаме равноправно участие в НАТО си е абсолютно част от нашия суверенитет и тук няма да има никакви различия даже и от новата партия, която влезе в парламента. Нашата политика се определя от общата политика на Блока, така че ние нямаме възможности за самостоятелна инициатива. В този случай не е необходимо, защото тук преговорите се водят от обща структура на НАТО и САЩ. Тук не трябва да има преескалиране на напрежението", коментира експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

Той поясни, че силите, които разполагат войски на наша територия, няма да бъдат тук на постоянна основа.

"Като председател на Комисията по външна политика в предишния парламент добре познавам гласуваното решение за този етап от "Еър полисинг". В нашето решение на парламента изрично се посочва, че тези наши съюзнически сили нямат право да използват въоръжението си без изричното съгласие на България. Ние поставихме тази клауза, за да има възможност и българската страна да оцени обстановката, когато евентуално има някакво нарушение на въздушното пространство и изцяло е въпрос на българския суверенитет и решение на България да се използва въоръжението на тези самолети", каза още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че се намираме в много сериозен и конфликтен регион.

"Решението за членство на България в този съюз не е единствено и само Русия. Ние граничим с мощни държави. Участието в този съюз ни дава увереност и гаранции за суверенитета ни. Нека да не се измества темата само към Русия. Да погледнем какво е нужно на България и колко е важно да участваме в този единствен военен съюз", заяви Гърдев.

"Със сигурност положението няма да се върне в тази точка, която беше само преди около месец. Но по-мащабен конфликт, с въвличане на НАТО и на сериозни военни действия срещу Руската федерация, не мисля, че ще има. Първо, няма такава възможност чисто юридически по Вашингтонския договор. Решението за такива действия се взема от Съвета на НАТО и от всяка една държава членка, там решението е единодушно. НАТО е отбранителен съюз, той действа само когато бъде нарушена териториалната цялост на държава членка", обясни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    darkaveng
    И кой "умник" реши да сме у нато? И кой попита суверена за мнението му? Де гиди натовчета недоклатени!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари