Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 2,5 милиона

0
Регистрираните заразени обаче са под реалния им брой, тъй като в много страни се тестват само тежките случаи
Регистрираните заразени обаче са под реалния им брой, тъй като в много страни се тестват само тежките случаи

Над 2,5 милиона достигна броят на заразените с коронавирус в света, като над 80 процента от тях са в Европа и САЩ, показват изчисления на Франс прес и Ройтерс.

Регистрирани са най-малко 2 503 429 случая на заразяване с Covid-19, в това число 172 551 смъртни случая.

Най-засегнатият континент е Европа с 1 230 522 заразени и 108 797 починали, което е две-трети от общия брой на починалите по света от Covid-19.

В САЩ броят на заразените надвиши 800 000, в това число над 43 000 починали.

Регистрираните заразени обаче са под реалния им брой, тъй като в много страни се тестват само тежките случаи, отбелязва АФП.

Агенция Ройтерс пък напомня, че отне около 75 дни, за да бъдат регистрирани първите 500 000 случая на заразени по света, и само шест дни, за да бъдат регистрирани най-новите половин милион заразени през последните дни.

Първите 41 случая бяха потвърдени в Китай на 10 януари - преди малко повече от три месеца, а новите случаи на заразени по света се ускориха през април до над 70 000 на ден.

В сравнение на коронавирусната пандемия, тежките случаи по света на ежегодните сезонни грипове са между 3 и 5 милиона, според оценките на Световната здравна организация.

Въпреки че експертите казват, че действителните случаи на коронавируса вероятно са повече от досегашните доклади, общият им брой все още е далеч под този по време на Испанският грип, започнал през 1918 г. и заразил около 500 милиона души по света.

Въпреки нарастващия брой на случаи в настоящата коронавирусна пандемия обаче има признаци, че разпространението на вирусът се забавя, тъй като много държави прилагат строги ограничителни мерки и въвеждане на блокади.

Така например в началото на април общият брой на случаите нарастваше с между 8% и 9% на ден, но оттогава насам темпото на повишаване на заразените с Covid-19 се забави до 3%-4% на ден през последната седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари