Шведски вирусолог: Стратегията ни срещу КОВИД-19 се оказа драматичен провал

0
Страната започва бавно да изоставя ''шведския модел'' за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина
Страната започва бавно да изоставя ''шведския модел'' за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина

Властите в Швеция забраниха събирания на повече от осем души на едно място като част от мерките срещу втората вълна от коронавирус. Те включват още и защитни мерки около домовете за възрастни хора и забрана за продажба на алкохол в ресторанти и барове след 22.00 ч.

Така страната започва бавно да изоставя ''шведския модел'' за борба срещу заразата, който изключваше въвеждането на карантина, съобщава вестник ''Вашингтон поуст'', цитиран от СЕГА.

"Това е ясен сигнал за всеки у нас относно мерките, които ще се прилагат в бъдеще," каза министър-председателят на Швеция Стефан Льовен по време на пресконференция в понеделник. ''Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте в ресоранти, не организираите партита“, каза той.

В петък Швеция регистрира почти 6000 нови случая на коронавирус в рамките на ден. Общият брой на инфекциите е близо 200 000 в страна с 10 милиона души. В столицата Стокхолм 1 на всеки 5 души е тестван положително, а официалният брой на положителните случаи може да се окаже много по-голям, ако се направят повече тестове. Хоспитализациите нарастват по-бързо в Швеция, отколкото в която и да е друга европейска държава, а смъртността на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на съседните Финландия, Дания и Норвегия.

Шведският водещ епидемиолог Андерс Тегнел прогнозира по-рано през годината, че до есента Швеция ще е натрупала по-високо ниво на имунитет от съседите си и че въздействието на втората вълна ''вероятно ще бъде доста ниско“. Въпреки че Тегнел твърди, че ''стадният имунитет“ никога не е бил цел за Швеция, той изглежда вярва, че относително леките мерки в страната ще ѝ помогнат да издържи най-лошото от пандемията в дългосрочен план.

"Досегашната стратегията на Швеция се оказва драматичен провал", каза пред Financial Times Лена Айнхорн, шведски вирусолог и ярък противник на стратегията на Тенгел. ''Преди четири дни имахме осем пъти повече случаи на глава от населението от Финландия и три и половина пъти повече от Норвегия".

Тегнел обаче остава донякъде непреклонен. "Не, ние ще продължим по този път", каза той в петък пред ''Ройтерс''. Той също така заяви, че правителствата на други страни взимат пример от Швеция. ''Сега почти никой в Европа не затваря училищата'', каза той.

САЩ

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ одобри комплект за тестване за коронавирус в домашни условия за хора над 14 години. Тестът може да се купи само по лекарско предписание и дава резултати след 30 минути. Той е разработен от фармацевтичната компания "Lucira Health". Потребителите сами вземат проба с назален тампон, след което поставят пробата в малък флакон, който се поставя в устройство. След 30 минути дисплеят на устройството показва резултата. Планира се цената на теста да е по-малко от 50 долара.

Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждането на полицейски час в страната от 20.00 до 10.00 часа, а ресторантите ще преминат към услуга за доставки по домовете, предаде БГНЕС. Последната вълна от ограничения в Турция включва и затварянето на всички кина и ограничено работно време за повечето магазини и търговски центрове. Основните училища ще преминат към дистанционно обучение, което ще трае до края на годината.

“Изправени сме пред сериозна ситуация. Броят на инфектираните и смъртните случаи достигна сериозно ниво, така че трябва да бъдем по-внимателни'', заяви Ердоган.

Нацията от 83 милиона души днес съобщи за 103 нови смъртни случая от COVID-19 – за първи път дневният брой надхвърля 100 от 25 април.

Сърбия

Нови ограничения влязоха в сила в Сърбия. Всички магазини, кафенета и сервизни центрове ще бъдат затворени до сутринта, а глобите за неспазване на мерките бяха увеличени.

Сърбия регистрира почти 5000 заразени с коронавирус и 24 починали за денонощие. Общият брой на заразените хора от началото на пандемията е достигнал 92 375, при 1054 смъртни случая, предава БГНЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари