Възстановяването на Европа вече е само летен спомен

0
Надеждите бяха подкрепени и от сделката за €750 милиарда, подписана в Брюксел
Надеждите бяха подкрепени и от сделката за €750 милиарда, подписана в Брюксел

Надеждите бяха подкрепени и от сделката за €750 милиарда, подписана в Брюксел

Плахата надежда, че Европа се възстановява от икономическата катастрофа, причинена от Covid-19, изчезва заедно с рязкото повишаване на заразените на целия континент, пише The New York Times, цитиран от Money.bg.

След като успя да запише рязко възстановяване в началото на лятото, икономиката на Великобритания нарасна далеч по-малко от очакваното през август - с едва 2,1% спрямо юли, показват данни на националната статистика. Това създаде нови притеснения, че ни очакват нови месеци на слабост.

По-рано през миналата седмица Франция, втората най-голяма икономика, прогнозира още по-слаб темп на възстановяване през последните три седмици на годината. В Париж очакваха така или иначе минималния 1% растеж. Сега прогнозата гласи 0%. За 2020 г. се очаква икономиката да се свие с 9%.

По-мрачните очаквания идват в момента, в който броят на заразените в редица европейски държави достигат нови рекорди. В сряда Франция съобщи за почти 19 хил. нови случаи, двойно повече от предходния ден. Това накара президентът Еманюел Макрон да въведе нови ограничения, включително двуседмично затваряне на барове и ресторанти в Париж.

В Испания гуверньорът предупреди, че увеличаващият се брой заразени може да накара правителството да въведе по-строги рестрикции, които ще доведат до 12,6% спад на икономиката тази година.

Във вторник главният икономист на Европейската централна банка предупреди, че 19-те страни, които споделят общата валута, може и да не достигат възстановяване до 2022 г. Тези, които разчитат на туризма, са особено уязвими.Усещането е, че лятото - и надеждите за възстановяване, вече са много далеч.

През юли, когато броят на заразените намаляваше, властите премахнаха огромна част от здравните мерки срещу коронавируса, европейците се втурнаха да почиват и знаците за възстановяване бяха много. Редица европейски икономики се възстановиха силно, след като потребителите се завърнаха в магазините, ресторантите и ваканционните дестинации. Най-оптимистичните икономисти започнаха да говорят за V-образно възстановяване.

Надеждите бяха подкрепени и от сделката за €750 млрд., подписана в Брюксел. Но повечето икономисти бяха реалистично настроени и посочиха, че добрите дни ще свършат, когато Европа изпусне отново вируса. В доклад от миналата седмица Oxford Economics анализира данни от еврозоната, посочвайки, че по-голямата част от възстановяването през втората половина на лятото дойде от заводите, които се завърнаха към живот. За да продължи експанзията, хората ще трябва да купуват продуктите, които тези заводи произвеждат. Желанието за разходи обаче се влияе от увереността - дали хората се чувстват сигурни в работните си места; дали не ги е страх да влязат в магазините.

През септември, когато случаите се покачиха отново, потреблението намаля. "Тъй като здравната ситуация едва ли ще се подобри скоро, очакваме възстановяването да се забави през следващите седмици", пише в доклада.

Икономическото забавяне идва в момент, в който някои европейски икономики започват да намаляват огромните стимули, които предпазиха от по-голяма първа вълна на безработица.

На Острова правителството агресивно субсидираше заплатите в бизнесите, пострадали най-тежко от пандемията. Хазната покриваше 80% от заплатите, когато програмата започна през пролетта. През този месец делът е 60%.

Но програмата, която струваше $50 млрд., ще изтече в края на този месец. Министърът на финансите Риши Сунак е притеснен от размера на дълга на Великобритания и през септември той обяви, че правителството ще покрива само 22% от възнагражденията.

Заради влошаващата се икономическа ситуация в петък, в очакване на нови ограничения за бизнеса, той обяви нова програма, която ще покрива две трети от заплатите в секторите, които ще трябва да затворят при продължаващ ръст на заразените.

На континента пък расте недоволството от оставащите пречки пред стимулите на стойност $750 млрд. Забавянето удря най-тежко закъсали страни като Испания и Италия.

Миналата седмица премиерът на Испания представи план за спасение на стойност €72 млрд., като четири пети от парите трябва да дойдат от европейския фонд. Но ще се наложи страна да почака за тези пари. Надеждите са, че фондът ще започне да работи през януари, но със сигурност е изправен пред забавяне, тъй като страните все още не са постигнали съгласие как парите ще бъдат разпределени - най-вече заради готвените правила, които обвързват помощта с върховенството на закона.

Икономическото възстановяване на Европейския съюз може да се изправи и пред пречка заради правилата, които ограничават дефицита и дълга на страните. Те бяха временно отменени, но все някога ще се завърнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари