Заразените с COVID-19 по света надхвърлиха 4 милиона души

1
Жертви на заразата досега са станали над 280 хиляди души
Жертви на заразата досега са станали над 280 хиляди души

Броят на заразените с коронавируса по света е надминал 4 милиона души, съобщава Франс прес, цитирана от БНР. 

Жертви на заразата досега са станали над 280 хиляди души.

Съединените щати са най-засегнатата страна с над 1.3 милиона случая и повече от 80 хиляди починали. Само за последното денонощие в северноамериканската държава са регистрирани около 1500 нови смъртни случая. Европа пък е най-поразеният континент с над 155 хиляди жертви и повече от 1.7 милиона заразени.

- Притеснения от повторна вълна на вируса обхванаха Иран след като в събота броят на болните се увеличи с 1500 души и достигна над 106 000. През последния месец страната, която най-силно пострада от епидемията в Близкия Изток, разхлаби мерките. На 2 май случаите на новозаразени паднаха до 802, сега отново скочиха рязко. Ако това продължи, здравните власти ще наложат нови ограничения.

- В Турция се очаква постепенно облекчаване на мерките срещу разпространението на Covid-19, съобщи БНР. Излекуваните в страната надхвърлиха двойно броя на новозаразените - оздравелите са 89 000 души, а активните случаи са спаднали до под 44 000. Жертвите са над 3 700 души.

В 24 от най-големите градове на югоизточната ни съседка отново е наложена забрана за излизане от домовете в събота и неделя. Като част от смекчаването на противоепидемичните мерки, за пръв път от 22 март насам възрастните хора ще могат да излизат от домовете си в периода 11-15 часа.

Междувременно Измир започна своя кампания, по подобие на Истанбул, в която дарители заплащат сметките за режийни разходи на бедни семейства. До момента в истанбулската кампания, стартирала на 4 май, дарители са заплатили почти 100 000 сметки за вода и природен газ на стойност 12.5 млн. турски лири (около 3 млн. лева) на финансово затруднени семейства. Около 200 000 семейства са кандидатствали пред общинските власти в Истанбул техни сметки да бъдат качена на специалния сайт, където могат да бъдат заплатени от благодетели.

- От понеделник в сградата на Европейския парламент ще заработи Център за тестване за коронавирусна инфекция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. На ден в него ще могат да бъдат тествани около 2000 души. Идеята е специалното звено да бъде предазначено за асимптоматични лица, идентифицирани от личните лекари или здравните власти като контактни лица на болен човек. В центъра ще има 4 лаборатории и 21 помещения за взимане на проби.

- Във Франция парламентът окончателно е приел в събота вечерта решението за удължаване на извънредното положение до 10 юли, пише "Льо Фигаро", цитиран от БГНЕС.

- В Русия още 58 пациенти с коронавирус са починали в столицата Москва по данни на местния оперативен щаб, съобщи РИА Новости. Всички пациенти са били диагностицирани с пневмония и са тествани положително за COVID-19. Общият брой на смъртните случаи в града достигна 1 068 души. В Санкт Петербург беше обявено, че жителите трябва задължително да носят защитни маски и ръкавици на обществени места от 12 май.
Най-малко 12 руски духовници са починали от началото на епидемията от коронавирус, според списък, публикуван от "Православието и светът" - онлайн медия, която се фокусира върху религиозни и социални въпроси.

В цялата страна са регистрирани 198 676 случая на заразяване с коронавирус, което е 5.8 % ръст за денонощие, а 1 827 души са починали. 31 916 пациенти са се възстановили.

- Бразилия е прекрачила прага от 10 000 смъртни случая, сочат данни, публикувани в събота от здравното министерство на страната, съобщи АФП. Бразилия е най-засегната от пандемията страна в Латинска Америка. Властите са регистрирали 10 627 починали и 155 939 потвърдени случаи на заразяване с Covid-19.

- Нов случай на инфекция с COVID-19 бе потвърден в Ухан, Китай, където няма нови случаи от дълго време, съобщава РИА Новости. Информацията е изнесена от комитета по здравеопазване на Хубей. Уточнява се, че новият потвърден случай е пациент, който е в тежко състояние. Освен това през изминалия ден в провинция Хубей бяха открити 17 нови безсимптомни носители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари