Заради снеговалежа е затруднено движението в някои области на страната

0
На места се образува снежна покривка до 30 - 35 cм
На места се образува снежна покривка до 30 - 35 cм Снимка: БТА

На места се образува снежна покривка до 30 - 35 cм

В четири области днес беше обявен оранжев код за валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 30 - 35 cм. Областите, за които е в сила предупреждението за опасно време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в сила жълт код за потенциално опасно време, предаде БТА. Интензивни снеговалежи имаше в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил. За област Хасково жълтият код е за значителни валежи, предимно от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу петък. В област Кърджали е обявен жълт код за значителни по количество валежи от дъжд и сняг (сумарно до около 30 мм), в западната част от областта - от сняг и образуване на снежна покривка до 10 - 15 cм.

Слаб сняг валя в областите: Благоевград, Варна, по високите части на Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен. Пътните настилки бяха предимно мокри на места заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Ограничиха движението на моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен", "Превала" и "Печинско", както и на товарни автомобили над 12 тона по пътя Троян – Кърнаре (проход „Троянски“) заради обилен снеговалеж.

Силен сняг вали и на прохода "Предел". Има закъсали камиони, като 20 снегорина разчистват пътя.

Поради продължаващият снеговалеж е въведено временно ограничение за движение на автомобили с ремаркета и полуремаркета и в област Смолян. В областта през целия ден вали сняг, който във вечерните часове премина в по-обилен снеговалеж. Натрупаната нова снежна покривка в Пампорово е над 25 см, а температурата в курорта тази вечер е минус 6 градуса, по данни на Планинската спасителна служба.

В петък жълт код за значителни валежи от дъжд с количества около 20-30 mm е обявен в 11 области. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите Ямбол, Бургас, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна, а в област Добрич освен за валежи предупреждават и за силен вятър и вълнение на морето.

През първата половина от новата седмица ще преобладава облачно време с временни разкъсвания и намаления на облачността. Слаби валежи от сняг ще има само на отделни места, главно в планинските райони. Вятърът ще е със западна компонента, предимно слаб, във вторник за кратко ще се усили. Температурите ще се задържат без съществена промяна, минималните предимно между минус 5° и 0°, а максималните - между 0° и 5°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари