Заради Шенген сме с едни от най-високите цени на храни и дрехи

0
Това обясни Илиян Филипов, собственик на компания за международни превози
Това обясни Илиян Филипов, собственик на компания за международни превози Снимка: bTV

Това обясни Илиян Филипов, собственик на компания за международни превози

Успех ли е отпадането на въздушния и морския Шенген за България?

Международни шофьори разказват пред bTV Новините какво означава за работата им чакането по сухоземните шенгенски граници.

От 11 години Цветан Тодоров е международен шофьор. По пътищата на Европа трябва да се бори с крадци на гориво, с джебчии и да превъзмогва ужасяващи битови условия, докато чака да премине шенгенските граници. Понякога чакането отнема цяла седмица.

Изключително много напрежение, нерви, включително липса на паркинги, тоалетни, бани“, казва Цветан.

За бизнеса шенгенските сухоземни граници означават осем пъти по-високи ежедневни разходи за камион от тези на колегите им в Европа.

"Например, един курс Русе - Букурещ, който е 70 км, ако ние сме в Шенген, ще правим по два курса на ден. В момента се прави за 4 дни. При ставка 300 евро струва един камион на ден на един превозвач. Нали се сещате, че този транспорт отива на 1200 евро", обясни Илиян Филипов, собственик на компания за международни превози.

Повишените транспортни разходи се калкулират в стоките по нашите магазини.

"България и Румъния сме с едни от най-високите цени и на храни, и на дрехи, и на всичко", допълва Филипов.

Докато България е извън сухоземния Шенген, ще продължим да плащаме най-скъпите хранителни стоки в Европа нищо, че сме най-бедни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Аре стига!
    Бахти мижавата държавица като Австрия ще ни прави на маймуни! Бе по-богати са ама чак пък с колко? Затваряй границите със Сърбия и Румъния, прасни им 1000 лева пренос на газ! Ние на мизерия сме свикнали, Аре да ги видим те на колко ще устискат!
  • 3
    6
    фена на Путин
    Капитални лъжи ! В осем шенгена да влезем никакви цени няма да се променят. Храните се контролират от политическата мафия. Цифрите на печалбите са огромни. Това няма да се промени поне още 10 години.
  • 4
    5
    Мистика
    Ако позволите да дам идея на Илиян Филипов, собственик на компания за международни превози. Аз ако имах компания за международни превози, щях да ползвам железницата, а камиони само от гарата до крайната дестинация - на прима виста излиза много по-евтино, иначе може с рикши и каруци, но заемат много място на пътя, голям трафик правят и става бавничко и скъпичко - според мен.
  • 7
    4
    Стефан
    Не ми е ясно защо се говорят глупости. За да пътува между Русе и Букурещ без Шенген щял да прави по два курса на ден. Ще прави, но ако моста е с шест платна. Имам отношение към граничния контрол от 1979г. и до сега съм в него. Помня времената, когато от 00 до 4ч. сутринта по моста не минаваха и пет МПС И два шенгена да премахнат опашките на моста няма да изчезнат,. Много от българските камиони на пункта се проверяват и бавят от НАП. ѝи той ли зависи от Шенген? При този поток и при тази пропусквателна способност на моста опашките от МПС и чакането са неизбежни..
  • 4
    3
    Без значение
    То щото вие стоите по границите и за това ние плащаме най -високите цени за храна и текстил. Тази храна и текстил не идват от съседни на нас държави като Турция и Гърция визирам основно за плодове. А Турция и за текстил за това плащаме двойно и тройно било то спрямо Германия спрямо Франция, те до там тези камиони летят нячат транспортни разходи. И вие шофьорите големи сте разбирачи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари