Заради кражби и течове по мрежата: Вода за цял язовир губим по тръбите

0
Сливен и Хасково сред първенците по прахосване, Русе сред отличниците по най-малко загуби на ценната течност
Сливен и Хасково сред първенците по прахосване, Русе сред отличниците по най-малко загуби на ценната течност Снимка: 24rodopi.com

Сливен и Хасково сред първенците по прахосване

Вода, колкото има в язовир „Искър“, изтича по тръбите заради кражби и течове, показват данните на ВиК операторите в страната, съобщава вестник "Телеграф"., цитиран от агенция Монитор.

От 1 млрд. кубически метра вода, която се подава към ВиК дружествата, едва 400 милиона стигат до потребителите, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Така на практика около 600 млн. кубически метра се губят, колкото е обемът на язовир „Искър“, с който се захранва София. За сравнение в страните от ЕС средните загуби на питейна вода са 10%, а в Израел между 3 и 6 процента.

Първенци в черната статистика са 7 ВиК оператори, общите загуби на които са над 70%, по данни за 2019 година. От тях Сливен, Добрич и Шумен са абсолютни прахосници съответно със средна загуба 84,34 кубика, 82,42 кубика и 82,39 кубика. Следват ги Хасково, Монтана, Ямбол с 76,88 кубика и Перник със 76,69 кубика.

В Хасково загубите на водата са над 70 процента. Общината подмени няколко от най-проблемните участъци с европроекти за няколко милиона лева, но това не решава кардинално проблема. Предвидени мащабни инвестиции няма. В бизнес плана на ВиК - Хасково е предвидено поскъпване на водата от 3,52 на 3,66 лева за кубически метър, което я прави една от най-скъпите в страната, а качеството е ужасно.

Тиня

Градът има две зони на водоснабдяване. В северната зона водата идва от кладенци край село Ябълково и е със сравнително добро качество. Южната част на града се захранва с вода от язовир "Тракиец", която не става за пиене, а през лятото мирише на тиня. Заради високата цена и лошото качество в Хасково имаше серия от протести.

Във Варна, Бургас и Стара Загора отчитат, че над половината от подадена вода се губи по тръбите.

Столицата

Софийска вода изпълнява показателите, определени от КЕВР, като към момента общите загуби на питейна вода в София са около 40%. Амбицията ни до края на следващия регулаторен период, тоест до 2026 година, загубите да паднат под 35%, заявиха от водната компания пред „Телеграф“. В същото време КЕВР изисква разпиляната вода да е по-малко от 32% през 2026 година. От дружеството уточниха, че част от загубите се формират от неотчетена, но източена вода.

Сред отличниците с най-малко загуби са още Русе, Смолян и Видин, които губят по-малко от половината вода, която са взели от водоизточниците.

План

В новите си бизнес планове почти всички ВиК предлагат за 6 години да намалят с нищожни проценти загубите на живителната течност. Добрич дори иска да запази сегашните 82,42% загуби, а Шумен си е определил в 2026 година да губи 80,57 кубика на 100 кубика. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която контролира тези дружества, пък изисква от тях драстично намаление на похабената вода, като стойностите не трябва да са по-високи от 68,04% на Добрич, 66,20% на Шумен и до 62,36% на Монтана.

Предложение

С цел решаване на проблема с огромните загуби и липсата на достатъчно инвестиции за намалението им депутатът проф. Милчо Христов предлага с промени в Закона за ВиК услугите само 25% от течовете на ВиК фирмите да влизат в цената на водата. Преди време служебният министър на околната среда предупреди, че формулата за изчисление на цената на водата стимулира увеличението й, а не намалението й. Цената на водата за куб.м в лева е равна на приходите на дружеството за година, разделени на разликата между водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби.

Авариите във Варна са ежедневие

Авариите във Варна са всекидневни, а ремонтите постоянни, става ясно от справка на сайта на ВиК оператора в града, където изтичат 60% от подадената вода. Големите ВиК аварии се редят по няколко за седмица, често избива и магистралният водопровод към Златни пясъци, където тръбата е стара. Варненци още помнят голямата ВиК авария на изхода на града за Златни пясъци, в близост до „Пикадили парк“, когато градски автобус с 19 души бе почти потопен от бликналата от спукания главен водопровод вода и за малко не ги издави. Основната причина за загубите са в остарелите водопроводи. Тези водопроводи, които са изградени в периода 1950–1990 г., са със значително по-добра проводимост, но в много по-лошо техническо състояние, а строените през 1990-2005 г. тръбопроводи са предимно в добро техническо състояние, но с ограничена перспектива за ползване. Въпреки честите аварии в началото на тази година цената в морската столица скочи от 3,09 лв. на 3,25 лв. за кубик.

В Стара Загора: Подменят и строят нов водопровод за 121 млн. лв.

Христо Христов

Проект на стойност 121 996 236 лв. стартира държавното ВиК - Стара Загора. Средствата са за рехабилитация и доизграждане на водоснабдителната и канализационната мрежа на територията на общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Дейностите целят максимален спад на течовете по тръбопроводите и трябва да бъдат завършени до към края на 2023 година. По-голямата част от парите идват като безвъзмездно финансиране от Кохезионния фонд, има обаче и национално съфинансиране и от дружеството. Предвижда се реконструкцията на над 20 км канализация и довеждащи водопроводи. Все още няма яснота с колко ще поскъпне питейната вода на финала на мащабния проект, но в момента старозагорци заплащат по 2,009 лв. /куб.м без ДДС.

Мрежата в Кюстендил не е ремонтирана от 70 г.

Северина Димитрова

Започват ремонти на главните довеждащи водопроводи в област Кюстендил, които не са пипани повече от 70 години. В тази връзка в началото на септември ще бъде проведена среща с областния управител инж. Александър Пандурски и шефа на ВиК холдинга инж. Илиян Илиев. ”Състоянието на довеждащите водопроводи за Кюстендил е трагично. Да не говорим за Бобов дол или Кочериново и Бобошево. Работим по този въпрос. Ремонти на главните водопроводи не са правени, а те са от 70-те години на миналия век и по тях не е работено, правени са само някакви кръпки. Кюстендил има вода само заради това, че намалява населението”, коментира областният управител инж. Пандурски. Години наред проблеми с водата има и в дупнишкото село Самораново. В средата на миналия месец местните жители излязоха на протест пред сградата на общината и поискаха оставки. „Искаме пълна подмяна на водопреносната мрежа в селото. Понякога има по 2-3 аварии на ден. Слушаме за някакъв проект вече 10 години, но реално нищо не се случва”, каза една от потърпевшите. От ВиК – Дупница, заявиха, че водопроводът действително е много стар, повредите са чести и затова водата в Самораново системно спира. „Вода има предостатъчно и това е един от проблемите. Резервоарите са пълни, при по-ниско потребление се създава голямо налягане в тръбите и те гърмят”, заяви и Илия Илиев - управител на ВиК - Дупница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари