Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на закона "Магнитски"

0
Според адвокат Христо Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени
Според адвокат Христо Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени Видео: Bulgaria ON AIR

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания

Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев BulgariaOnAir

Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според адвокат Христо Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

А заявката на Пеевски, че ще търси правата си в съда, може да се окаже трудно постижима цел.

Категоричен е, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари