Банкоматите в Русия спряха да приемат долари и евро

3
Към момента само клиентите на Алфа банк и Тинкоф могат да внасят по сметките си долари и евро в брой чрез банкомати
Към момента само клиентите на Алфа банк и Тинкоф могат да внасят по сметките си долари и евро в брой чрез банкомати

Към момента само клиентите на Алфа банк и Тинкоф могат да внасят по сметките си долари и евро в брой чрез банкомати

Банкоматите на почти всички големи руски банки спряха да приемат долари и евро. Става дума за 11 от 13-те системно значими кредитни организации в Русия, пише Kaldata. Причината за това решение е налагането на санкции срещу финансовия сектор, замразяването на кореспондентските сметки и въвеждането на политика на дедоларизация, е мнението на експертите в тази област. Информацията е на руското издание Известия.

Според тази информация 11 от общо 13-те социално значими банки на Руската федерация са пренастроили своите банкомати и вече те вече не приемат долари и евро.

Към днешен ден тези промени са въведени в следните банки:

  • Сбербанк
  • ВТБ
  • Райфайзен
  • Unicredit
  • Газпромбанк
  • Совкомбанк
  • Росбанк
  • МКБ
  • Росселхозбанк
  • Промсвязбанк
  • Откритие

Клиентите на горепосочените банки вече няма да могат да внасят в брой валута от западни държави през банкоматите. Причината за тези промени са санкциите срещу руския финансов сектор, замразяването на кореспондентските сметки и общият вектор на финансовата система на страната, насочен към „дедоларизация“. За руските банки става нерентабилно, а понякога дори рисковано да приемат чуждестранна валута от населението.

Към момента на публикуване на тази новина само клиентите на Алфа банк и Тинкоф могат да внасят по сметките си долари и евро в брой чрез банкомати. Само че начисляват комисиона в размер на 5% от сумата.

В клоновете на някои банки все още е възможно да се внесе валута по сметката. Но тази възможност се очаква в съвсем близко бъдеще да изчезне - според експертите, всичко ще зависи директно от политическата ситуация. Съхраняването на долари по сметките вече не е изгодно.

Това се случва веднага след като президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за цифровата рубла, който влиза в сила от 1-ви август. Обвързването на националната валута с политическата ситуация може да предвещава нещо съвсем неочаквано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Bonkerz
    На Цончо Ганев от Гъзраждане сина му се казва Силвестър, а парите си държи в евро, вместо в рубли... шизофренията му сигурно се дължи на ваксината против COVID-19.
  • 4
    3
    Къде
    Сте бе четирихилядници ? Хайде пишете,коментирайте, хвалете вашата матушка ! Пролетарии,от всички страни,съединявайте се !
  • 8
    2
    ВТБ
    Забранена тема сред копейките е банка ВТБ, основен акционер на фалиралата КТБ, източила спестяванията на няколко хиляди българи. Цяло чудо е, че са я написали в списъка тук.
  • 5
    1
    daskal
    Както е тръгнало, могат направо да забранят притежаването на валута под страх от смъртно наказание! Било е и пак ще бъде.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари